3. Dead Lake Horror & Wine Festival

Dead Lake Palić

Uskrsnuće horora i vina na Paliću

Ovogodišnji Dead Lake Horror & Wine Festival, treći po redu, održaće se od 14. do 16. septembra u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, pod sloganom „Uskrsnuće horora i vina!“.  Festival će predstaviti šest zapaženih ostvarenja horor žanra, uz dve atraktivne specijalne projekcije, a većina filmova biće premijerno prikazana u Srbiji.

Festival Dead Lake se bukvalno vraća iz mrtvih na Palić, s obzirom na to da nam je Ministarstvo kulture dodelilo duplo manje sredstava nego prethodne godine. Ali uz pomoć Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke, kao i uz nesebičnu podršku inostranih i domaćih distributera, od kojih se ističe MCF (MegaCom Film), i naravno uz veliku požrtvovanost ekipe iz Art & Popcorn koja organizuje festival, uspećemo da napravimo vaskrsnuće festivala, i da održimo kontinuitet jednog jedinstvenog kulturnog događaja za našu zemlju. Ovoga puta festival će biti kraći, samo tri dana, ali samim tim i efektniji. Prošlogodišnje izdanje dokazalo je da i u Srbiji postoji verna publika žanra i da festival ovakvog tipa nikako ne sme posustati. U programu će biti sedam filmova, a tradicionalno će biti prikazan i pobednik Grossmann festivala – španski film NOĆ DEVICE, za koji je žiri izjavio da dodeljuju nagradu filmu za koji se nadaju da ga više nikad neće videti koliko je strašan. U skladu sa ovim, imaćemo i jednog veoma specijalnog gosta, reditelja koji je snimio jedan od najstrašnijih filmova u istoriji svetske kinematografije, zbog kojeg je zamalo završio u zatvoru, a čiji je rad uticao na reditelje kao što su Oliver Stoun i Kventin Tarantino. Ko će biti ovogodišnji dobitnik nagrade Bela Lugoši za izuzetan doprinos horor umetnosti, uskoro ćete saznati. Nikako ne treba zaboraviti ni vinski segment festivala koji će dati poseban ‘šmek’ sveukupnoj zabavi. Be there or be dead! – programski direktor Festivala, reditelj i producent Milan Todorović (Zona mrtvih, Mamula, Procep)

Festival će 14. septembra od 20 časova otvoriti holivudski horor „Amitivil: Buđenje“ (scenario i režija: Franck Khalfoun) sa Dženifer Džejson Li u ulozi majke koja se sa decom useljava u sablasnu kuću. Bel, njena mala sestra Džulijet i njen nepokretni brat blizanac, preselili su se u novu kuću sa svojom samohranom majkom Džoanom, kako bi uštedeli novac i plaćali bratovo skupo lečenje. Ali kada u kući počnu da se pojavljuju čudni fenomeni, uključujući i čudesni oporavak brata i Beline užasne noćne more, Bel počinje da sumnja da joj majka ne govori sve – ubrzo shvata da su se uselili u ozloglašenu Amitivil kuću. U pitanju je novi film iz čuvenog serijala o ukletoj kući, započetog još 1979. godine filmom „Amitivilski užas“, kojeg je pratila kontroverza da je baziran na istinitim događajima.

Iste večeri, od 22 časa, biće prikazano ostvarenje „Zlokobna aplikacija“ (r: Abel Vang, Burlee Vang), u kome jezivo natprirodno biće teroriše pet prijatelja nakon što su skinuli misterioznu aplikaciju.

Drugog festivalskog dana publiku očekuje „Balada u krvi“ čuvenog italijanskog reditelja Ruđera Deodata. Nakon što su proveli Halloween konzumirajući drogu i seks, češka studentkinja na razmeni Lenka, njen dečko Džejms i njegov prijatelj Djuk otkrivaju leš mlade Elizabet, studentkinje iz Engleske koja je sa njima provela noć. Niko se ne seća šta se zapravo desilo… Italijanska glumica Karlota Moreli, protagonistkinja ovog filma, biće gošća festivala.

Istog dana biće prikazan i španski film „Noć device“ (The Night of the Virgin, r: Roberto San Sebastián), pobednik slovenačkog festivala Grossmann. Film prati naivnog dvadesetodišnjaka Nika koji je rešio da se po svaku cenu reši svoje nevinosti tokom jedne novogodišnje zabave. Nakon što upozna atraktivnu i lukavu gospođu Medeju, vrlo brzo će shvatiti da će cena njegovog nauma biti veoma visoka i krvava…

Između ova dva horora, kao specijalni bonus biće emitovan kratki film „Život po Moskriju“, fantastični omaž čuvenom i prerano preminulom reperu Davoru Bobiću Moskriju iz benda Prti Bee Gee. Ovaj kratki film već je stekao kultni status, iako je snimljen pre samo tri meseca.

U subotu, 16. septembra, na programu je specijalna projekcija jednog kultnog filma, čiji će reditelj biti specijalni gost festivala, a nakon nje sledi strašni „Februar“ (The Blackcoat’s Daughter, r: Oz Perkins) o dve devojke koje se bore sa zlom silom kada tokom zimskom raspusta ostanu same u internatu. Glavnu ulogu u ovom filmu igra Ema Roberts, ćerka Erika Robertsa, koja se proslavila ulogama u filmu „Vrisak 4“ i seriji „Američka horor priča“. 

Program trećeg Dead Lake Horror & Wine Festivala zatvoriće jezivi horor „Najdraža sestra“ (Dearest Sister, r: Mattie Do), koji je imao zapaženi uspeh na svim većim festivalima horor žanra. Film prati devojku sa sela koja dolazi u Vijentijan, prestonicu Laosa, kako bi brinula o bogatoj rođaci koja je oslepela, ali u isto vreme i dobila neočekivani dar – da komunicira sa mrtvima.

Poslednjeg dana, od 18 do 23 časa održaće se i vinski segment festivala. Program Horror & Wine organizuje se u saradnji sa festivalom Wine Jam, koji već više godina promoviše vina da inovativan i zabavan način, lansirajući nove trendove i privlačeći novu vinsku publiku, čime se šire granice vinskog sveta. Wine Jam deluje pre svega u Srbiji i Beogradu, ali i regionalno, i do sada je pod ovim imenom održano više festivala u Zagrebu, Ljubljani i Atini.

Idiličan krajolik jezera Palić sa prelepim rustičnim parkom i misterioznim vremešnim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija sa svojom otvorenom scenom, savršena su lokacija za održavanje ovog jedinstvenog festivala – prvog festivala u Srbiji koji prikazuje najbolja dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta, uz predstavljanje fantastičnih vina iz Srbije i regiona.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.