Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #24

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #24

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #24

Petak, 3. decembar, u 18 časova, Klub Doma omladine Beograda

REM – „Out Of Time”

Mazzy Star – „She Hangs Brightly”

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljanje nekih od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije. Ovoga puta se tribina bavi baštinom alternativnog roka, odnosno pločama koje su pravo iz andergraunda osamdesetih dospele do pop publike.

REM – Out Of Time

Jedan od ključnih albuma za proboj alternativne rok estetike u mainstream, izašao je pre tačno 30 godina. Hit singl „Losing My Religion” obeležio je tu godinu i konačno upisao REM u velikane – dobili su tri Grammy nagrade, bili na prvim mestima engleske i američke top liste i postali međunarodno poznati. Za mali studentski bend iz koledža u Atensu-Džordžija, koji se inspirisao jednako zvukom „novog talasa” i američkom tradicijom, bilo je to neverovatno postignuće. Za alternativnu rok scenu poniklu tokom osamdesetih, ovo je bio prodor kojim su njeni liberalni društveni stavovi i zalaganje za umetničke vrednosti, kontra rigidnih materijalističkih karakterističnih za doba vladavine Ronalda Regana u SAD, postali poznati najširoj javnosti.

Mazzy Star – She Hangs Brightly

Prvi album Mazzy Star definisao je dream pop ili shoegaze zvuk, kao novi stil ponikao na alternativnoj rok sceni. Žanr koji se zasnivao na ukrštanju savremenog rokenrola sa zaostavštinom psihodeličnog roka, postao je zahvaljujući njima i nekolicini engleskih sastava popularan sve do danas, inspirušući stalno nove bendove. Magično-sanjiva pojava pevačice Hope Sandoval i redak talenat Dave Robacka za gitarske melodije koje se pamte, pretvorili su debi ove grupe u klasik svog doba.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.