DOK’N’RITAM

Zavirite u program Dok’n’Ritam festivala

5. Festival muzičkog dokumentarnog filma DOK’N’RITAM – EX YU IZDANJE biće održan od 22. do 25. septembra u Domu kulture Studentski grad

Utorak, 22. septembar

Amfiteatar (Velika sala) u 19:00
Takmičarski program 1
REPETITOR, SUŽENI SNOVI
r. Lea Vahrušev, Igor Čoko
Srbija, 2019, 25′
U leto 2017. godine beogradski rok sastav Repetitor održao je koncert na šetalištu najvećeg zatvora na Balkanu- Okružnog zatvora u Beogradu, poznatog kao CZ. Ovo je priča o tom danu, o susretu članova benda i osuđenika, o sinergiji i katarzi koju je ovaj događaj proizveo.
Razgovor posle projekcije sa rediteljima vodi Jelena Knežević

Amfiteatar (Velika sala)
20:00 OTVARANJE FESTIVALA
Govore: Boris Postovnik direktor DKSG i Sandra rančić,
umetnička direktorka festivala

Revijalni program
20:30 POKAŽI MI SLIKU: PRIČA O DŽIMU MARŠALU
r. Albert Džordž Bejli
VB, 2019, 92’
Jedan od najpoznatijih fotografa uopšte, Džim Maršal (Jim Marshall), beleži veličine muzičke ere rokenrola, od Bitlsa i Džimija Hendriksa, do pokreta za građanska prava i nekih od najslavnijih i najdramatičnijih trenutaka šezdesetih godina prošlog veka. Iskren i emotivan dokumentarni film o turbulentnom životu najvećeg hroničara klasične epohe rokenrola i popularne kulture.

Amfiteatar (Velika sala)
22:00
Takmičarski program 2
BURE BARETA
r. Robert Bubalo, Mario Vukadin, Renato Tonković
Hrvatska, 2020, 52’
Muzički dokumentarac snimljen za samo 80 minuta: Goran Bare zavaljen u stolici govori o detinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trampu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kad ga nazovu roker i o mnogočemu drugom o čemu je do sada ćutao. I sve to začinjeno žestokim, „teškim bojama”…

Sreda, 23. septembar

Kvadrikula/Klub Magistrala u 16:00
NOTABUK
POLA VEKA SUBOTIČKE POPULARNE MUZIKE
Moderator: Mićun Ristić
govore: Branislav Lokner i Nenad Bošković

Takmičarski program 3
Velika sala u 16.30
PROTEST U ZEMLJI KARIJESA
r. Damir Pirić
BIH, , 2020, 85′
Grupa učenika Umetničke škole u Sarajevu 1990. godine osniva bend Protest. Iste godine imaju svoj prvi koncert pod tim imenom i nedugo zatim ulaze u studio i snimaju svoj prvi demo. Nakon rata, 30 godina kasnije, pet albuma, desetak hitova, bezbroj svirki i mnoštvo promena u postavi, Protest još uvek postoji i radi. Ovo je priča o ljubavi, muzici i pobuni u složenoj balkanskoj stvarnosti.
Razgovor sa rediteljem vodi Dejana Vukadinović

ZABORAVLJENE FILMSKE BELEŠKE
r. Miroslav Bata Petrović
Srbija, 2005-2020, 29’
Kratak opis filma:
Avgusta 2005. sam upoznao jedan romski orkestar iz sela Deronja. Ispostavilo se da je najmlađi član, violinista, unuk čuvenog Todora Jovanovića Paganinija, koji je poznat po filmovima „Biće skoro propast sveta”, Aleksandra Petrovića i „Pogledaj me nevernice”, Srđana Karanovića. Mladi Todor, ne samo da nosi dedino ime, nego svira i na dedinoj violini. Snimio sam sa njima neku količinu maerijala, s namerom da kasnije nastavim da snimam film o Dedi Paganiniju. Ne znam kako se desilo da sam taj materijal odložio i zaboravio na njega. Petnaest godina kasnije, u vreme epidemije Korona virusa, i mog dvomesečnog prinudnog karantina, tragajući po svojoj arhivi, tražeći jedan drugi materijal, nabasao sam na to što sam snimio 2005. I odlučio da od toga napravim nešto što će ličiti na film. To sada nije film o pokojnom Paganiniju, nego o njegovim potomcima, pravim i muzičkim, koji kroz svoje biografske priče stalno pominju činjenicu da je njihova muzika iznikla iz muzike starog Todora Jovanovića.

MOLITVA GEORGIJA ZAMFIRA
r. Miroslav Bata Petrović
Srbija, 2020, 19’
Čuveni rumunski muzičar na panovoj fruli, Georgi Zamfir, jednu kompoziciju posvetio je Planeti zemlji koja je, po njemu, u raspadu, s verom da ta kompozicija, kao jedna univerzalna muzička molitva, može da doprinese spasu planete.
Sve vizuelno u tom filmu je moja slobodna interpretacija ove kompozicije i kontrasta kojima obiluje naša planeta. Kao muzička podloga iskorišćen je snimak sa koncerta koji je Georgi Zamfir održao u Novom Sadu, 2007.
Razgovor sa rediteljem vodi Igor M. Toholj, urednik filmskog programa

Takmičarski program 3
Amfiteatar/Velikasala u 19:00
INDEKSI*
r. Zoran Kubura,
BIH, 2020, 112′
* Svetska premijera (na dan rođenja Davorina Popovića)
Razgovor sa ekipom filma vodi Sandra Rančić, umetnička direktorka festivala

Amfiteatar/Velika sala
Takmičarski program 4
NJUJORK-HODOČASNIŠTVO
r. Slavčo Koviloski
Severna Makedonija, 2019, 40′
Film je svojevrsno hodočašće u Njujork, grad iz kojeg potiče hip hop. Ovaj dokumentarac ispunjen muzikom iz zlatnog doba hip hopa i slikama geta i mestima na kojima je hip hop izrastao daje slike grada koje je doživeo momak koji je odrastao s hip hop kulturom.

Amfiteatar u 21:30
KINO ŠIŠKA – 10 LET
r. Maja Pavlin
Slovenija, 2020, 72’
Kompleksnost ovog centra predstavlja dokumentarni film Maje Pavlin. Vodi nas do časa kada ova kultna zgrada zaslužuje svoje ime – do časa hroničnog uništavanja odgovarajućih prostora za savremenu muzičku, vizuelnu i scensku umetnost. To je i još jedna priča i o zatvaranju bioskopa…

Četvrtak, 24. septembar

Takmičarski program 5
Velika sala u 17:00
DUGOSVIRAJUĆI ROK
r. Bernardin Modrić
Hrvatska, 2020, 38’
Novi dokumentarni film Bernardina Modrića koji na razigrani i raspevani način priča o riječkom udruženju LP ROK koje okuplja veterane i ljubitelje rok muzike. Pre nekoliko godina okupili su se muzičari koji su prvi počeli svirati rok na prostorima bivše Jugoslavije, formirali su se stari i neki novi ad hoc bendovi koji su s nekadašnjim entuzijazmom i elanom ponovno zasvirali slavne hitove. Zanos se preneo na generaciju koja ih je slušala, plesala s njima i provodila najlepše dane mladosti. U toj simbiozi stvoreno je divno okruženje obnovljenih prijateljstava, druženja, zabave, pa i novih ljubavi.

Kvadrikula u 18:00
Promocija knjige
BUNT DECE SOCIJALIZMA, 4O GODINA NOVOG TALASA U SFRJ
Moderator: Ivan Velisavljević
Govore: Dušan Vesić, Moma Rajin, Petar Janjatović, Sandra Rančić

Takmičarski program 6
Amfiteatar (Velika sala)
19:00
KEIF
r. Vladimir Stojčevski
Makedonija, 2020, 72’

21:00
DOKTOR ZA ROKENROL
r. Miroslav Čigoja
BIH, 2020, 82′
Dugometražni dokumentarni film o Miliću Vukašinoviću, živoj legendi Jugoslovenskog rokenrola.
Razgovor sa autorom i protagonistima posle projekcije filma
vode Sandra Rančić i Igor Toholj

Petak, 25. septembar

Velika sala
16:00 Van konkurencije
PROLAZI SVE
r. Marko Vrdoljak
Hrvatska, 2020, 57′,
Kratki portret Džimija Stanića ( 91) gitariste, pevača, kontrabasiste.
Džimi je živa legenda, na javnoj sceni već 60 godina, još uvek nastupa po klubovima.

Takmičarski program 7
17:00 POLJUBAC ELE FICDŽERALD
r. Vladimir Paunović
Srbija, 90’, 2020.

Kroz priču o nastanku najvećeg diksilend benda Jugoslavije, grupe „7 mladih”, film prati i vreme nastanka džeza na ovim prostorima. Arhivske ispovesti Zarije Rakovića – trubača i Ljube Milića – tromboniste, vode nas od slušanja Vilisa Kanovera na „Glasu Amerike”, preko prvih džez koncerata u Kragujevcu, beogradskoj „Kazini” i širom bivše Jugoslavije i Evrope.

Kvadrikula u 18:00
NOTABUK
Promocija knjige SVE BIO JE RITAM
Moderator: Ivan Velisavljević
Govore: Dušan Vesić i Goran LJuboja-Trut

Takmičarski program 7
Amfiteatar (Velika sala) u 19.00
VIKTORIJA 15
r. Mina Petrović
Srbija, 2019, 52’
Viktorija (15) je bubnjarka iz malog grada Smedereva. Njena strast prema muzici se rasplamsala kroz Rok kamp za devojčice 2017. godine, a na leto 2019. Rok kamp priprema veliko iznenađenje – međunarodnu kolaboraciju. Nakon svega toga, ona se vraća u Smederevo, i to je pomalo pogađa. Ali sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi sa sviranjem bubnjeva, kao i sa školskim aktivnostima.
Razgovor sa ekipom i protagonistima posle projekcije filma vodi Jelena Knežević

TUSTA
r. Andrej Korovljev
Hrvatska, 2019, 109′
Dugometražni dokumentarac Tusta približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, kao i kolegama i savremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, muzički kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, muzičari Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon,
Razgovor sa ekipom i protagonistima posle projekcije filma Dejana Vukadinović

22:00 ZATVARANJE FESTIVALA I PROGLAŠENJE NAGRAĐENIH FILMOVA
Učestvuju: Članovi žirija, Sandra Rančić i nagrađeni autori filmova

22:15 DOK’N’RITAM KONCERT BUNT ROK FESTIVALA VIVA VOPS

Festival dodeljuje dve nagrade, nagradu žirija (finansijer novčanog dela nagrade od 60.000 RSD je Filmski centar Srbije) i nagradu publike. Obe nagrade su odlivci originalne skulpture Dok’n’Ritam akademskog vajara Vitolda Košira.

Žiri: Milorad Milinković, Mario Knezović, Aleksandar Janković