Vuk Ršumović – film „Živi“

Vuk Ršumović

Vuk Ršumović radi na novom scenariju u okviru TorinoFilmLab-a

Scenario za film „Živi“ Vuka Ršumovića je među 12 odabranih iz celog sveta koji će učestvovati u okviru sekcije Script&Pitch jednog od najvažnijih evropskih programa za razvoj filmskih projekata – TorinoFilmLab.

Script&Pitch je napredan program za scenariste i reditelje igranih filmova koji traje 9 meseci – od marta do novembra 2016. godine. Ovaj renomirani program sastoji se od tri rezidencijalne radionice i dve online sesije i prati kompletan proces pisanja scenarija, nudeći blisku saradnju i uvid u izazove koji su deo svakog koraka: od ideje i strukturiranja materijala kroz prvu i drugu verziju scenarija, pa sve do susreta sa specijalnom selekcionom komisijom u okviru TorinoFilmLab Meeting Event-a tokom Filmskog festivala u Torinu u novembru ove godine.

Odabrani scenariji (za prvi ili drugi film) imaju mogućnost da apliciraju za učešće u programu TorinoFilmLab FrameWork 2017. godine, u okviru kojeg se dodeljuju Production Award i Audience Award (uključuju i novčana sredstva), ali i druge nagrade.

Jedan od scenarija koji su prošle godine bili odabrani za program TorinoFilmLab FrameWork bio je recimo novi projekat „Sunset“ mađarskog reditelja Lasla Nemeša (László Nemes), čijie je debitansko ostvarenje „Šaulov sin“ osvojilo Gran pri Filmskog festivala u Kanu i Zlatni globus za najbolji strani film.

Vuk Ršumović i njegov prvi film „Ničije dete“, u produkciji Miroslava Mogorovića, osvojili su preko 20 nagrada na festivalima širom sveta i naravno u Srbiji, između ostalog čak četiri nagrade na prošlogodišnjem FEST-u: Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Denis Murić je osvojio nagradu za najboljeg domaćeg glumca, nagradu za najbolji film na FEST-u 2015 dodelio je FIPRESCI Srbija i nagradu Fondacije Nebojša Đukelić za najbolji film u regionu. Na 62. Pulskom filmskom festivalu (18-25. jul) film je u okviru Hrvatskog programa (Manjinska hrvatska koprodukcija) osvojio tri Zlatne arene (za najbolji film, za režiju – Vuk Ršumović i Zlatnu Arenu za glumačko ostvarenje – Denis Murić). Na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film imao 4. septembra 2014. godine svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike (RaroVideo Audience Award), koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“. U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“. Pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (Fedeora Award for Best Script) koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA.

————————————————–

Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.