Vinski put Fruške gore

Vinski put Fruške gore

Održana promo tura „Vinski put Fruške gore“

Turistička organizacija Srbije i udruženje VAŽI iz Iriga organizovali su promo turu Vinskog puta Fruške gore. Novinari koji su se priključili bili su u prilici da se upoznaju pre svega sa konceptom vinskih puteva koji su u Srbiji definisani još 2010. godine, pa i Vinskim putem Fruške gore, na kojem se nalazi 25 registrovanih vinarija.

Prva vinarija na ruti je bila Mačkov podrum iz Iriga, koja je organizovala degustaciju u svojim vinogradima, koji se nalaze na južnim padinama Fruške gore. Ova porodična vinarija sa svojih 30 hektara vinograda osim što ima popularno vino od autohtone sorte grožđa portugizer, koje inače izvozi i u SAD, ima i veliki broj internacionalnih sorti. Novinarima su predstavljena tri letnja vina – Traminac, Frajla (50% portugizer, 50% pino noar) i Portugizer. Osnivač vinarije Sava Jojić je istakao da su za traminac tri najlepša podneblja Alzas, Tirol i – Fruška gora. Roze Frajla, kao i ostali rozei u Srbiji, dobijaju sve veću popularnost i sve više mladih je zainteresovano za ovakvu vrstu vina. Vino Portugizer, iako je crveno, može se piti i leti, čak i blago rashlađeno, zahvaljujući posebnoj metodologiji koja se koristi za to vino.

Vinski put Fruške gore
Sledeća vinarija se nalazi na severnoj padini Fruške gore, uz sam Dunav. U pitanju je takođe porodična vinarija, Šijački, iz Banoštora. Iako malo mesto, u Banoštoru i okolini ima 200 hektara vinograda i proizvode čak 1.000 litara vina po glavi stanovnika. I ova vinarija neguje kulturu uzgajanja autohtonih i sorti koje su specifične za fruškogorsko podneblje, te je domaćin Milan Šojački pored Rajnskog rizlinga i Grašca predstavio i Neoplantu i odnedavno jednu staru i skoro iskorenjenu sortu u narodu popularni Sedušu.

U vinariji Veritas, smeštenoj u Sremskim Karlovcima, koji su takođe na obali Dunava, novinari su mogli da se upoznaju sa jednim sasvim drugačijim konceptom. Ljudi koji su godinama živeli u inostranstvu odlučili su da se vrate u Srbiju i da primene modernu tehnologiju i zasade internacionalne sorte kojima fruškogorski teroar daje jedan sasvim drugačiji karakter. Nagrade koje su vina Kaberne sovinjon, Merlo i Kuve dobila na prestižnim takmičenjima govore da je osnivač, Slobodan Bošković, u tome i uspeo.

Pored poseta odabranim vinarijama bio je organizovan i panel sa neobičnim naslovom „Vinski… šta?? – Turizam, pa da!“ u prostorijama Srpske čitaonice u Irigu.

Jedna od prilika da se iskusi vinski turizam je i predstojeća tura Doživi berbu na Fruškoj gori, koja će se održati 10. septembra u vinogradima vinarije Mačkov podrum. Ova vinarija za sad jedina u Srbiji organizuje ovakav godađaj po uzoru na razvijene vinske zemlje sveta gde svako ko želi može da se uključi u berbu. Više detalja o tome može se naći na: www.serbianadventures.com

Fotografije: Mihailo Berček, Dušan Jelić


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *