Moja Srbija

Crtanje stripova

Vikend u DKSG uz crtanje strpova

U Galeriji Doma kulture „Studentski grad” je ovog vikenda po drugi put organizovana manifestacija „24 sata crtanja stipova”, a jedna od tema ovogodišnje manifestacije bila je „24 sata studentskog života u stripu”.
S obzirom na to da je u avgustu tekuće godine Dom kulture „Studentski grad” raspisao Otvoreni poziv studentima za slanje neobjavljenih kratkih proznih i poetskih tekstova o studentskom životu, pozvani strip autori iz Srbije i inostranstva su u okviru radionice imali priliku da naosnovu pristiglih priča i pesama crtaju stripove.

Ove godine grupa učesnika događaja „24 sata crtanja stripova” u Domu kulture „Studentski grad” formirana je po pozivu i uključivala je goste iz inostranstva koji su u radionici učestvovali putem onlajn zoom platforme. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine nismo bili u mogućnosti da ugostimo sve zainteresovane koji su želeli da se priključe i oprobaju u ovom izazovu. Nakon radionice 24 sata crtanja stripova objavljena je publikacija sa svim stripovima nastalim na radionici.

Međunarodni dan 24-časovnog crtanja stripova je događaj koji se tradicionalno održava svake godine, prve subote u oktobru i traje 24 sata. U pitanju je izazov koji je devedesetih godina prošlog veka osmislio američki strip autor i teoretičar Skot Meklaud (Scott McCloud), a koji podrazumeva sledeće: nacrtati 24 stranice stripa za 24 časa kao vežbu, kojom je tada želeo da testira sopstvene mogućnosti. Od 2004. godine ovaj događaj se, istog dana u godini, odigrava širom sveta u umetničkim školama, prodavnicama stripova, galerijama, kulturnim centrima, a od prošle godine se organizovanju ovog događaja pridružio i Dom kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

Nadamo se da će ovaj događaj postati manifestacija koja se dešava jednom godišnje u našoj instituciji kulture.