Vaučeri vraćaju turističke objekte iz „sive zone“

Vaučeri odmor u Srbiji

Renata Pindžo: Vaučeri vraćaju turističke objekte iz „sive zone“

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo, izjavila je za Večernje novosti, da je do sada podneto 63.000 zahteva za izdavanje vaučera za odmor u Srbiji i da, iako je budžetom predviđeno 80.000 vaučera, zbog velikog interesovanja su velike šanse da će taj broj dostići, kao i prošle godine, 100.000 prijava.

„Sada je pik sezone za podnošenje prijava i zahtevi stižu u velikom broju. Planiramo da to bude na nivou prošle godine, kada smo podelili 100.000 vaučera, ali moramo da vodimo računa o budžetu, ali i o raspoloživim kapacitetima.

Rano je još govoriti da li će biti i više od toga. Postoji i jedna tehnička stvar da svi koji se prijave, to mora da urade najmanje mesec dana pred odlazak na odmor, tako da sad u maju, već idu rezervacije za jun i polovinu jula“, rekla je pomoćnica.

Prema njenim rečima, najtraženije destinacije su Prolom banja, Zlatibor, Sokobanja, Kopaonik, Gornja Trepča i Banja Koviljača. Veliko je interesovanje i turističkih objekata u kojima vaučeri, u vrednosti od 5.000 dinara, mogu da se iskoriste.

Tome u prilog, smatra Pindžo, ide i to što država na vreme izmiruje obaveze prema njima, pa nije bilo nekih kašnjenja i problema.

„U ovom trenutku imamo 1.107 objekata u kojima vaučeri mogu da se iskoriste, a prošle godine ih je bilo 936“, kaže Pindžo i dodaje da broj raste stalno, a ugostiteljima je ostavljena mogućnost da mogu da se prijavljuju tokom cele godine.

Pindžo ističe da je najveći broj turističkih objekata u onim mestima koja su najrazvijenija i gde se najviše smeštaj i traži.

„Akcija vaučera je i u velikoj meri doprinela, bar u tim mestima, da se izađe iz „sive“ zone. Sada su oni kategorisani i rade u skladu sa zakonom. Prijavljuju goste i plaćaju boravišnu taksu, a to nije baš mala stvar. Imamo i destinacije na kojima se broj gostiju povećao višestruko, što nije samo fizički rast, već je to postignuto obaveznim evidentiranjem“, navodi Pindžo.

Kada je reč o promeni uslova za dobijanje vaučera, tačnije, da li će biti ubačene još neke kategorije stanovništva, pomoćnica ministra kaže da nije moguće obuhvatiti sve slojeve društva jer vaučeri nisu socijalna mera, već stimulativna politika. ,,Potrebno je da se oslonimo na one grupe ljudi čiji je status lako proveriti”, zaključuje Pindžo.

Izvor: mtt.gov.rs
Foto: Ivan Maček

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *