Moj izbor 2019Dodeljena priznanja MOJ IZBOR 2019 za najbolje domaće proizvode i brendove po mišljenju potrošača

U četvrtak, 16. maja 2019. godine, u Svečanoj sali Skupštine Beograda, po deveti put su dodeljena priznanja MOJ IZBOR za najbolje domaće proizvode i brendove. Ovogodišnju akciju MOJ IZBOR organizovalo je udruženje „Moja Srbija“ uz podršku potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, kao i Grada Beograda.

Prisutnima su se obratili: Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, prof. dr Milinko Veličković, sekretar za privredu grada Beograda i Milan Ristić, predsednik udruženja „Moja Srbija“.

Kao i prethodne godine, titulu „Najomiljeniji domaći proizvod“ poneo je „Plazma keks“ kompanije „Bambi“, dok je zvanje „Najomiljeniji proizvođač u Srbiji“, ove godine ponela kompanija „Imlek“.

Nagrade MOJ IZBOR, kao najbolji brendovi u svojim kategorijama, osvojili su: „Začin C“ u kategoriji „Supe, brašno i dodaci jelima“, „Smoki“ u kategoriji „Grickalice“, „Metalac posuđe“ u kategoriji „Sve za kuću“, „Knjaz Miloš“ u kategoriji „Mineralne vode“, „Zlatiborac„, u kategoriji „Meso i mesne prerađevine“, „Dijamant ulje“ u kategoriji „Ulje, prilozi i prelivi“, „Moja Kravica“ u kategoriji „Mleko i mlečni proizvodi“, „Nectar Family“ u kategoriji „Bezalkoholni napici“, „PS fashion„“ u kategoriji „Odeća, obuća i proizvodi od tekstila“, „Plazma keks“ u kategoriji „Slatkiši“, „Pošta Srbije“ u kategoriji „Transport“, Maxi u kategoriji „Trgovina“, „Dunav osiguranje“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“, „Banca Intesa“ u kategoriji „Banke“, „Forma Ideale“ u kategoriji „Nameštaj“, „EXIT“ u kategoriji „Turističke manifestacije“, dok je „Tiffany Production“ osvojio nagradu kao „Pobednik internet glasanja“.

Dodela priznanja MOJ IZBOR organizuje se u okviru kampanje „Srbija ima kvalitet“, koju već deset godina sprovodi udruženje „Moja Srbija“ sa ciljem podsticanja razvoja domaće proizvodnje i poboljšanja kvalliteta robe i usluga u Srbiji, kao i promocije najboljih domaćih proizvoda i brendova.

Priznanje MOJ IZBOR jedinstveno je po tome što se dodeljuje isključivo na osnovu glasova potrošača. Osnovni uslov da neki proizvod bude nominovan jeste da je domaćeg porekla, bez obzira na strukturu vlasništva firme koja ga proizvodi. Izuzetno, za ovu nagradu mogu biti nominovati i strani proizvodi i brendovi, ukoliko poslovanje njihovih kompanija odlikuju značajne investicije u Srbiji, visoka društvena odgovornost i slično.

Ove godine, u konkurenciji za nagradu našlo se 930 domaćih proizvoda i brendova u 27 kategorija. Glasanje je organizovano u dva kruga. U prvom krugu glasali su korisnici interneta, a brendovi sa najvećim brojem glasova plasirali su se u finale, gde ih je, u svakoj kategoriji, čekalo po pet najbolje plasiranih brendova iz prethodnih akcija. Finalno glasanje organizovano je na terenu, metodom „lice u lice“. U deset gradova Srbije glasalo je ukupno 2010 potrošača.

Tokom devet godina, koliko traje akcija, naklonost potrošača i nagradu MOJ IZBOR osvojile su samo 43 kompanije u Srbiji sa ukupno 47 brendova.