Moja Srbija

UK Parobrod: Tribina „Gledaj me, čitaj me” posvećena filmu „Leto kada sam naučila da letim”

UK Parobrod: Tribina „Gledaj me, čitaj me” posvećena filmu „Leto kada sam naučila da letim”

ČITAJ ME, GLEDAJ ME

TRIBINA: FILM LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM

VREME: 11. 5. 2022, u 20 časova

MESTO: UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a, Beograd)

MODERATOR: MR VESNA VUKAJLOVIĆ

GOSTI:

RADIVOJE RAŠA ANDRIĆ, REDITELJ

JASMINKA PETROVIĆ, SPISATELJICA

LJILJANA MARINKOVIĆ, DIREKTORKA KREATIVNOG CENTRA

MAJA POPOVIĆ, PRODUCENTKINJA SENSE PRODUCTION

Film Leto kada sam naučila da letim proglašen je nedavno za najbolji evropski dečji film na Festivalu u Malmeu, dobivši nagradu Evropske asocijacije filma za decu.

Za kratko vreme ovaj film je osvojio publiku različitih generacija, a dosad ga je pogledalo više od 180.000 gledalaca. Omiljen je kod dece, ali i kod roditelja iz čitavog regiona, svih onih koje je ova sjajna priča podsetila na odrastanje u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ova dirljiva i emotivna priča došla je do velikog platna uz pomoć fondova i podrške cele Evrope. Film je zasnovan na popularnom istoimenom romanu Jasminke Petrović, književnice koja ume da animira i angažuje dečju publiku. Nije lako snimiti film koji će privući veliki broj gledalaca i koji će ih dirnuti, ali se čini da je još veće umeće prepoznati aktuelnu i vrednu literaturu i od romana napraviti scenario bez krimi zapleta i uobičajnih karakterizacija, topao i duhovit.

Na tribini 11. maja, u 20 časova, gosti Vesne Vukajlović biće književnica Jasminka Petrović, direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković i filmski deo ekipe – reditelj Radivoje Raša Andrić i producentkinja Maja Popović.

Razgovor će se voditi o izuzetnom romanu čiju je radnju Andrić oživeo, kao i o toplim i plemenitim likovima kojima je udahnuo život. Događaji iz romana i filma odvijaju se na Hvaru, zbog čega nostalgija koju bude dopire do publike širom regiona.

Najzanimljiviji aspekt svakako je razvoj glavne junakinje, tinejdžerke koja i u romanu i u filmu vodi radnju i na svež i moderan način donosi glas nove generacije. Od vokabulara do novih vidova komunikacije, preko opisa starih lokaliteta… publika prelazi iz neke ne tako davne prošlosti u današnji trenutak i shvata da je prava emocija ono što se nikada ne menja i ono što spaja ljude i sudbine.