U Narodnom pozorištu Sombor održano preko 100 programa u 2020. godini

Narodno pozorište Sombor

U Narodnom pozorištu Sombor održano preko 100 programa u 2020. godini

Narodno pozorište Sombor, uzevši u obzir celokupnu epidemiološku situaciju, uspelo je uspešno da završi još jednu kalendarsku godinu – 138. od osnivanja.

Čim su se za to stvorili uslovi, 19. septembra, Narodno pozorište Sombor organizovalo je premijeru predstave Predsednice Vernera Švaba, u režiji Jane Maričić, poštujući sve propisane mere i igrajući za trećinu od ukupnog broja publike koju Velika scena može da primi.

Druga premijera u 2020. godini održana je u decembru, a u pitanju je predstava Ćelava pevačica Ežena Joneska, u režiji Ive Milošević.

Rad na trećoj predstavi u 2020. godini otpočeo je 14. decembra, a premijera predstave Tramvaj zvani želja Tenesija Vilijamsa, u režiji Juga Đorđevića, očekuje se u februaru 2021. godine.

Iako je većina festivala na kojem je Narodno pozorište Sombor trebalo da uzme učešće odložena ili otkazana, Narodno pozorište Sombor učestvovalo je na 6 festivala i osvojilo 8 nagrada.

Godinu 2020. posebno su obeležile 4 Sterijine nagrade za predstavu SEMPER IDEM Đorđa Lebovića, u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića. Sterijina nagrada za najbolju predstavu u celini, doneta je u Teatar nakon pauze od 44 godine.

Tokom perioda kada nije bilo mogućnosti da za druženje u zgradi Pozorišta, Jutjub kanal je postao nova scena. Za28 dana bilo je ukupno 607 i po sati gledanja predstava i drugih sadržaja koji su objavljivani. Ukupno 32727 prikaza videa koji se nalaze na Jutjub kanalu Pozorišta, a osim gledalaca iz Srbije, gledali su ih i u Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Australiji.

Narodno pozorište Sombor organizovalo je Onlajn pozorište kroz tri rubrike: #pozorišteizkarantina – snimci glumaca Narodnog pozorišta Sombor i njegovih saradnika koji su čitali poeziju i govorili delove tekstova iz predstava Narodnog pozorišta Sombor, #upozorišteodmahposleškole – prikazane su predstave za decu u terminu nakon završetka onlajn nastave, #onlajnteatar – prikazano je 16 predstava Narodnog pozorišta Sombor na Jutjub kanalu. Ukupno oko 37 onlajn programa. Narodno pozorište Sombor prvo je pozorište u Srbiji koje je otpočelo sa onlajn prikazivanjem, odmah po proglašenju vanrednog stanja.

Za vreme vanrednog stanja, u toku aprila, Narodno pozorište Sombor sprovelo je Istraživanje publike i od iste dobilo potvrdu da je na dobrom putu svih ovih godina. Sve dobronamerne savete, Narodno pozorište Sombor uzelo je u obzir prilikom svog daljeg rada.

Po okončanju vanrednog stanja i dobijanja vesti o odobrenju projekta Digitalizacija arhivske građe Narodnog pozorišta Sombor, zaposleni su otpočeli samostalan rad na pripremi arhivske građe za njeno sređivanje, kao i adaptaciji prostorija u skladu sa svojim mogućnostima. U 2021. godini izvršiće se kompletna digitalizacija arhivske građe Narodnog pozorišta Sombor i ona će biti dostupna na sajtu kultura.rs, na Pretraživaču digitalnog nasleđa Republike Srbije.

U julu 2020. godine, Narodno pozorište Sombor postojećim resursima osposobilo je Letnju scenu Dvorište i organizovalo mesečni letnji repertoar pod sloganom Teatar je tamo gde smo zajedno u okviru kojeg je uspelo da odigra 3 predstave od planiranih 9.

U saradnji sa Nađom Repman, nastao je i kratki film o nastanku predstave PREDSEDNICE Vernera Švaba, u režiji Jane Maričić. Ova mlada umetnica, volonterka Narodnog pozorišta Sombor, sada studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, okom svoje kamere pratila je ceo proces rada na predstavi. Ona je bila deo tima i snimila je svaki segment rada – od prvih čitaćih proba, preko izrade scenografije, kostima, do same premijere. Na ovaj način, Narodno pozorište Sombor pokazalo je još jednom da je otvoreno za podršku mladim umetnicima. Kratki film KAKO NASTAJE PREDSTAVA publika i poštovaoci pozorišne umetnosti primili su sa oduševljenjem.

Uz pomoć donacije Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Narodno pozorište Sombor izvršilo je zamenu dasaka na Velikoj sceni. U avgustu 2020. godine Velika scena Narodnog pozorišta Sombor dobila je novi izgled, a u proces rada bili su uključeni i zaposleni iz sektora Tehnike. Novi izgled, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor dobila je nakon 13 godina (poslednja zamena bila je 2007. godine).

Po pogoršanju epidemiološke situacije, te povećanog rizika za goste, zaposlene i publiku, 28. Pozorišni maraton je odložen i planira se njegovo spajanje sa idućim izdanjem, te je planirano da se 28. i 29. Pozorišni maraton održi u svom redovnom terminu – sredinom juna 2021. godine. U 2020. godini bilo je ukupno 78 izvedenih predstava i programa na sceni Narodnog pozorišta Sombor i 37 onlajn sadržaja koji su prikazivani u toku vanrednog stanja.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.