Moja Srbija

U Narodnom pozorištu Sombor dodeljena nagrada „Bojan Stupica”

U Narodnom pozorištu Sombor dodeljena nagrada „Bojan Stupica”

U subotu, 6. marta 2021. godine, nakon odigrane predstave TARTIF (po motivima originalne Molijerove drame) autorskog projekta Igora Vuka Torbice, dodeljena je nagrada „Bojan Stupica”, koju svake druge godine dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Za Nagradu u 2019. godini, konkurisala su najbolja rediteljska ostvarenja profesionalnih pozorišta u Srbiji koja su premijerno izvedena u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Žiri, koji je radio u sastavu reditelj Andraš Urban, prethodni dobitnik, rediteljka Ana Tomović (predsednik) i Fedor Šili, dramaturg, razmatrao je ostvarenja devet reditelja: SNEŽANE TRIŠIĆ, TATJANE MANDIĆ RIGONAT, BOJANA ĐORĐEVA, IVANE VUJIĆ, JAGOŠA MARKOVIĆA, BOBA JELČIĆA, MILANA KARADŽIĆA, EGONA SAVINA I IGORA VUKA TORBICE.

Na sednici održanoj 28. decembra 2020. godine, žiri je jednoglasno odlučio da našu najznačajniju nagradu za režiju, nagradu „Bojan Stupica”, dodeli IGORU VUKU TORBICI za predstavu Tartif, po motivima originalne Molijerove drame, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Obrazlažući svoju odluku, žiri je naveo:

„Igor Vuk Torbica je reditelj koji je snažno obeležio proteklu deceniju našeg pozorišta. U Tartifu, polazeći od Molijerovog komada, Torbica stavlja u prvi plan porodične odnose i probleme koji nastaju pri nemogućnosti ili nevoljnosti komunikacije, koje nas čine podložnim manipulacijama i prevarama.

Vešto i s lakoćom, Torbica predstavu vodi iz komedije u tragediju, dajući izvanredan primer društveno angažovanog pozorišta sa visokim umetničkim dometom. Suptilnom, jasnom i čistom režijom, stvara se izuzetna predstava, potpuno savremena, koja govori o nama, našem društvu, našim problemima i našoj stvarnosti.”

Nagrada je uručena glumici Hani Selimović:

„Pokušaću kratko i bez formalnosti, jer je Igor bio čovek sadržaja a ne čovek forme, i verujem da je sve ono važno već rečeno u predstavi koju ste gledali. Hvala Andrašu, Ani i Fedoru. Ovo ide u ruke Igorovom ocu.

Igor je bio čovek koji je umeo na poseban, nezaboravan i neponovljiv način da sprovede druge ljude kroz iskustvo. Bio je gotovo kao čovek na nekoj misiji. I u tome je bio jedinstven i izuzetan. Ja znam da će sve ono što je Igor Vuk Torbica ostavio iza sebe, na scenama, a pre svega u ljudima, jos dugo govoriti za njega.

I na kraju samo ovo, ovu nagradu dodeljuje institucija, mi se večeras takođe nalazimo u instituciji, i u svim institucijama kroz koje promičemo ili obitavamo u svojoj profesiji sede ljudi koji donose odluke. I svi oni bi morali da prepoznaju mlade i izuzetne. Jer na kraju u biografijama odgovornih u pozoristu, najvažnija stavka mogla bi biti da su prepoznali ili propustili da prepoznaju i podrže nekog zaista vrednog. Čuvajte mlade ljude dok su tu, to vam je posao.”