Moja Srbija

Institut za majku i dete
Đura i Ilinka Trifunović, koji su godinama živeli u Kanadi, u testamentu su napisali da, nakon svoje smrti, sve ostavljaju Institutu za majku i dete u Beogradu

Poslednja želja bračnog para iz Dalmatinskog Kosova Đure i Ilinke Trifunović, koji su godinama živeli i radili u Kanadi, bila je da posle njihove smrti Institut za majku i dete u Beogradu dobije vrednu donaciju od 700.000 evra.

Kako je ta želja i napisana u testamentu, Institutu je uplaćen prvi deo iznosa.

J. R. (65), rođaka bračnog para Trifunović, kaže za Kurir da joj je puno srce zbog njihovog velikog dela.
– Veoma sam ponosna i srećna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete. Ujak i ujna nisu imali dece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu ovakvoj ustanovi – kaže ona. Trifunovići su se posle Drugog svetskog rata odselili za Kanadu i tamo su se sve do penzije bavili uzgojem živine na farmi.
– Ujak je i za života bio veliki humanitarac. Donirao je novac za izgradnju crkve u Hamiltonu, zatim manastiru Hilandar kad je bio požar i mnogim drugim institucijama. Bio je veliki čovek i ponosna sam na njega – priča J. R.

V. d. direktora Instituta dr Radoje Simić ističe da je ovaj plemeniti gest izuzetno značajan za njihovu ustanovu, kao i najmlađe pacijente koji se tamo leče.
– Rekonstruisaćemo treći sprat, na kojem se nalazi odeljenje imunologije i metabolizma, kao i odeljenje gastroenterologije s hepatologijom. Renoviraće se i jedinstvena laboratorija u našoj zemlji, za poremećaje metabolizma, a biće i nabavljena oprema za EEG snimanje, kao i aparat za artroskopiju – kaže dr Simić.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Institut za majku i dete