Svečano uručenje nagrada 50. Bitef-a

Bitef nagrade

Grand prix „Mira Trailović“ i 39. Politikina nagrada za najbolju režiju

U utorak 29. marta u 12 časova u klubu Zaokret održano je svečano uručenje nagrada 50.Bitef-a – Grand prix „Mira Trailović” i 39. Politikine nagrade za najbolju režiju reditelju Dušanu Davidu Paržižeku za predstavu Urnebesna tama u produkciji Burgteatra iz Beča.

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, u ime Bitef teatra i Bitef festivala, pozdravio je okupljene zvanice i pozdravio predstavnike Grada Beograda, predstavnike Ministarstva za kulturu i informisanje, koji pomažu u realizaciji ove kulturne manifestacije, kao i sve prisutne sponzore, donatore, novinare i brojne prijatelje koji su dugi niz godina uz Bitef festival, izuzetnu manifestaciju za naš grad i našu državu.

Umetniči direktor Bitefa Ivan Medenica, izjavio je da je današnji susret posvećen predstavi Urnebesna tama, dvostrukog laureata 50. jubilarnog Bitefa, u režiji Dušana Davida Paržižeka. Medenica se zahvalio klubu Zaokret, rekavši da je Bitef oduvek tragao za novim prostorima i tragaće ubuduće, ali ne samo za novim prostorima za izvođenje predstave, već i prostorima za druženje.

On se osvrnuo na medijsku recepciju festivala, i na veliki broj medijskih objava i kritika kako u domaćim tako i u stranim medijima. 28. međunarodni Kongres pozorišnih kritičara, tokom 50. Bitef festivala okupio je preko 100 kritičara iz celog sveta, te se o 50. Bitefu pisalo u Kanadi, Sad, Španiji, Italiji, Engleskoj, Švedskoj, Grčkoj, Indiji, Iranu i mnogim drugim zemljama. Recepcija 50. Bitef festivala, po rečima Ivana Medenice je bila izuzetna i Bitef je imao veliki međunaroni odjek. Time je doprinela i festivalska produkcija tj. postprodukcija predstave “Sloboda je najskuplja kapitalistička reč”, autorskog projekta dramaturškinja Olge Dimitrijević i Maje Pelević, zasnovanom na njihovom istraživačkom putovanju u Pjongjang (Severna Koreja). Predstava je premijerno izvedena na 50.Bitefu, nakon čega su usledlia gostovanja u Solunu (Grčka) na Dimitria festivalu, te u Tisuru (Kerala, Indija) u okviru ITFoK festivala (International Theatre Festival of Kerala) na kojima je naišla na odličan prijem.

Ivan Medenica spomenuo je da Bitef festival ima novu funkciju, festivalskog dramaturga, Filipa Vujoševića, koji je zadužen za saradnju sa njim na izboru predstava za naredni 51.Bitef, ali i na festivalskim produkcijama.

Grand prix „Mira Trailović“ (autor skuplpture Nebojša Mitrić) uručen je višestruko priznatom reditelju Davidu Dušanu Parižeku. Paržižek je rekao da mu je velika čast što je bio deo Bitefa i zahvalio se na nagradi u ime Burgeatra, kome je ovo bio prvi natup na Bitef festivalu.

Žarko Rakić, v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike, dodelio je Dušanu Davidu Paržižeku 39.Politikinu nagradu, izjavio je da je pola veka postojanja i trajanja Bitef festivala redak i veliki jubilej , koji je Politika od početka pratila, rekavši da mu je izuzetno drago što se dva žirija poklopila u svojoj oceni za najboljeg reditelja.

Nakon dodele nagrada, svi prisutni su mogli da uživaju uz zvuke džeza i bluza uz koktel i posluženje koje je za ovaj događaj obezbedio restoran Miam Miam.

Izvor: Bitef
Foto: Vladimir Opsenica


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *