Summer3p – jubilej u velikom stilu

Summer3p

Ovog jula jubilarno 15. izdanje Summer3p festivala

Predstojeće jubilarno izdanje Summer3p festivala, koje se održava od 20. do 23. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu na Paliću, predstaviće verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu građanskog aktivizma.

Summer3p festival je ove godine bio suočen sa izostankom podrške pojedinih državnih instanci, a pojavili su se i organizacioni problemi. Međutim, ovo petnaesto izdanje biće za pamćenje. Festival će proslaviti 15. rođendan u velikom stilu. Palić će po prvi put ugostiti izvođače iz 6 zemalja. Dolaze nam svetska imena iz Irske i Nemačke, zatim sa Malte, a biće tu i izvođači iz regiona, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske. Ugostićemo i trenutno najtraženijeg srpskog DJ-a, koji će nastupiti uz podršku subotičke ekipe. Drago nam je da Grad Subotica prepoznaje, podržava i ceni sve ono što radimo punih 15 godina. Neizostavno je i razumevanje preduzeća Park Palić na čijem prostoru se Summer3p održava, jer, ipak, naša poseta za ovih 15 godina prešla je cifru od 130.000 posetilaca. Pozivamo vas sve da dođete da zajedno proslavimo rođendan – Otto Veisenberger, muzički direktor festivala

Summer3pU okviru muzičkog programa publiku očekuje preko 20 izvođača. Na Moon Stage-u, između ostalih, nastupiće superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam, zatim popularni nemački DJ Eric Sneo, domaća zvezda Ilija Đoković, dok sa Malte dolazi Daniel Blade, a iz Hrvatske Andrologic. Tu je i Hibrid (BiH) – još jedan istaknuti predstavnik regionalne plesne scene, kao i najbolja selekcija subotičkih DJ-eva.

Akademski slikar iz Subotice Emil Kadrić, koji brine o likovnom segmentu festivala, rezimira prvih 15 godina, koje je obeležio veliki broj različtih umetničkih i kreativnih programa na Summer3p festivalu:

Istina je. Vreme je relativan pojam… Svima nama…učesnicima, volonterima, saradnicima, organizatorima i posetiocima Summer3p fenomena, petnaest godina je projurilo kao da se događao svaki drugi vikend, a mi svi nekako ostali mladi, zarobljeni u julu, opijeni magičnom atmosferom ravničarskog jezera sa severa Srbije. Sam S3P na Paliću se svih ovih godina uspešno opirao pretencioznom sazrevanju, kao kakav buntovni tinejdžer… Kao „Petar Pan usred Nedođije“. Zauvek mlad…evergreen, forever young…ali ne i sebično infantilan. Od samog početka S3P festival je bio motivisan i angažovan u promovisanju vrednosti kao što su prijateljstvo, saradnja, umetnost, ljubav, tolerancija, ekološka svest, zdrava zabava i, naravno, dobra muzika. Kroz mnoge uspešne akcije, projekte i radionice širokog spektra, od kojih je jedna i likovna radionica, provlačila se jednostavna i moćna poruka koja nas je motivisala svih ovih godina: „Stop nasilju, čuvajmo prirodu.“

Ove godine je Summer3p festival celokupnu izlozbu, rezultat petnaestogodišnjeg kolektivnog rada nebrojenih učesnika likovnog programa, prikazao beogradskoj publici na mladom i perspektivnom umetničkom festivalu Dev9t sa kojim, naglašava Emil „Od prvog izdanja imamo, rekao bih, pobratimske odnose, zajedničke vrednosti i blisku reciprocitetnu saradnju“.

Summer3pLikovna radionica, koja pod vođstvom Emila Kadrića ima tradiciju dugu 13 godina na festivalu, održavaće se svakog dana od 17 do 20 časova tokom trajanja festivala i otvorena je za sve zainteresovane, bez prethodnog prijavljivanja. Izložba radova će se održati na dan zatvaranja festivala.

Tokom trajanja festivala, svakog dana od 17 do 21 i od 23 do 01h, street art umetnik Otto Zakar (umetničko ime – TNG) dekorisaće festivalski prostor različitim tipovima grafita (dve tehnike: „stencil art“ – upotrebom šablona za crtanje i crtanje pixelima), a kreiraće i unikatne majice posetiocima, dok će Tibor Liptak u petak, 21. jula (23-02h) i u nedelju u predvečernjim satima, održati zanimljivu frizersku i šminkersku prezentaciju.

Pored likovne radionice, biće održana i poetska, koju će voditi Vladimir Milojković, kao i sportska, u okviru koje će se svakodnevno održavati turniri u odbojci na pesku i speedmintonu i čiji koordinator je Armin Halas.

Summer3pZainteresovani za učešće u radionicama dnevnog programa prijave mogu poslati na email workshop3p@gmail.com.

Poslednjeg festivalskog dana na prostoru Muškog štranda deca uzrasta od 3 do 12 godina učiće različite tehnike vožnje bicikla u okviru programa „Staza spretnosti“, uz pomoć članova kluba ekstremnih sportova Ground Level.

Summer3p festival se i ove godine bavi važnim ekološkim i društvenim temama. Tako će poslednjeg festivalskog dana biti održana javna prezentacija trenutnog statusa ekološkog projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš pod nazivom „Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?“. Govoriće Michell Rohmann (dipl. hidrolog, savetnik na projektu), a prezentacija će biti održana u nedelju, 23. jula, u okviru Porodičnog dana predstojećeg festivala.

Ispred Auroville tabora, Zsolt Erdélyi i Nagy Boglárka iz Mađarske, sa svojim specifičnim programom Laughing Yoga i Watsu vodenom masažom biće posebni gosti i ovogodišnjeg Summer3p festivala. Yoga Program će se održavati u periodu od 20. do 23. jula u jutarnjim i popodnevnim terminima.

Fitness3p pod nazivom Boost your body, veoma raznovrstan i zabavan Aerobik & Fitness program, biće održan u petak, subotu i nedelju. Program će pratiti odlična muzika a koordinator će biti Emina Savin (N centar).

Aktivnosti SuTeam škole sporta, namenjene deci uzrasta od 4 do 9 godina, biće održane u subotu 22. jula i nedelju 23. jula u popodnevnim časovima. Cilj ovog programa je da deca nauče osnove sportova zastupljenih u našem okruženju: gimnastika, atletika, fudbal, odbojka, košarka, plivanje…, ali i druge, manje zastupljene sportove, kao što je jedrenje na vodi. Sa decom će isključivo raditi adekvatno obrazovan stručni kadar – diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja i apsolventi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Summer3p festival sa ponosom nosi EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) etiketu za 2017/2018 i pripada grupi najboljih evropskih festivala u svojoj kategoriji, a 2015. je dobio priznanje za izuzetan doprinos razvoju turizma na Paliću. Od 2010. godine uvršten je u zvaničnu turističku ponudu Grada Subotice, Vojvodine i Republike Srbije.

O uspehu i kvalitetu Summer3p festivala takođe govori i to da je 2012. godine ugledni engleski časopis The Guardian na svom sajtu dao pregled od osam evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama. Pod nazivom Summer3p: Serbian SPA predstavljen je i Summer3p kao festival elektronske muzike u kojoj možete uživati iz udobnosti „gigantskog džakuzija“. Ovo je još jedno priznanje za zanimljiv koncept Summer3p festivala, ali i za veliki entuzijazam koji organizatori, NVO AŠC, svake godine ulažu da bi napravili jednu od najboljih žurki u ovom delu Evrope.

Summer3p festival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“ iz Subotice.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *