54./55. Bitef

Stari znanci na 54. i 55. Bitefu

Ove godine, Bitef će se održati u periodu između 13. i 25. septembra. Dvostruko izdanje festivala će proteći uz čak četrnaest predstava u glavnom programu, autora i autorki iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Među dobro poznatim licima festivala, svakako su i pozorišni reditelji koji spadaju u red omiljenih autora Bitefove publike – Tomas Ostermajer i Miloš Lolić. 

Predstave Tomasa Ostermajera u glavnom programu festivala

Za Ostermajerove predstave na Bitefu je uvek vladalo veliko interesovanje. Ovo će mu biti četvrto učešće na festivalu na kome je debitovao 2000. godine sa predstavom Disco Pigs, u produkciji berlinskog pozorišta Šaubine am Leniner Plac, čiji je Ostermajer i umetnički direktor. Njegova predstava Nora u produkciji istog pozorišta je na 37. Bitefu 2003. godine dobila nagradu Politike. Poslednji put, Ostermajerova predstava je gostovala u Beogradu pre dve godine (Istorija nasilja).

U glavnom programu će se ove godine izvesti njegovo ostvarenje Neprijatelj naroda, po komadu Henrika Ibzena. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, u ovoj se predstavi, inače zasnovanoj na vrhunskoj dramskoj glumi, aktuelizacija prevashodno ostvaruje jednom provokativnom, imerzivnom scenom. U njoj je publika, u fikcionalnom kontekstu političkog mitinga, pozvana da pokrene lokalna, savremena pitanja na ekološke i srodne društvene teme.

Miloš Lolić ponovo na Bitefu

Miloš Lolić će se treći put predstaviti publici Bitefa. Da podsetimo, njegova predstava Sanjari u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta je osvojila Grand Prix Mira Trailović na 43. Bitefu 2009, dok je predstava Krvave svadbe, u produkciji Folksteatra iz Minhena, dobila nagradu Politike na 46. Bitefu 2012. godine.

Na 54. i 55. Bitefu biće izveden Lolićev Kaspar, ponovo u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kad se pojavio, revolucionarne 1968. godine, komad Kaspar Petera Handkea je takođe doživljen kao revolucija, ali dramske forme. Lolić, za kojeg ovaj projekat označava povratak u JDP i domaće pozorište generalno, adaptira i aktuelizuje komad tako što, u saradnji s odličnim glumcima, u prvi plan ističe aktuelne, direktne, distopijske mehanizme gušenja sloboda, gde je jezička opresija samo puko sredstvo.

Bitef pokreće kampanju #počniodsebe

Bitef tim snimio je seriju video klipova, u kojima svojim primerom pokazuje da su dobre prakse u kontekstu ekološki odgovornog ponašanja, mali deo svakodnevnice, a velika usluga našoj planeti. Na ovaj način pokrenuta je kampanja #počniodsebe uz poziv da se do početka festivala, 13. septembra, na društvenim mrežama dele video sadržaji navika koje pomažu očuvanju životne sredine, u cilju podizanja ekološke svesti društva.