Moja Srbija

Dom kulture Studentski grad

Skot Filding u Domu kulture „Studentski grad”

Redakcija pozorišnog programa Doma kulture „Studentski grad” organizovala je dva glumačka masterklasa koje će održati Skot Filding, osnivač i direktor Mihail Čehov glumačkog studija u Bostonu.

U periodu od 16. do 20. avgusta, tokom prvog masterklasa, studenti glume i profesionalni glumci bave se Metodom Mihaila Čehova i kako je on govorio „kontinuiranom glumom i improvizujom”, kao i atmosferom i likovima komada „Čovekov život” Leonida Andrejeva.

Tokom drugog masterklasa, od 23. do 26. avgusta, po prvi put u Beogradu, profesionalni glumci i studenti imaće priliku da upoznaju Majsnerovu tehniku, pristup glumi koji je razvio američki pozorišni praktičar Sanford Meisner. Fokus Majsnerovog pristupa je da glumac „prestane da misli”, tj. da se preispituje i zaboravi svog „kontrolera” o kome je govorio Stanislavski, već da počne instinktivno da reaguje na svoje okruženje na sceni.

Prijavljeno je oko trideset polaznika, profesionalaca i studenata sa pozorišnih fakulteta i akademija iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Osijeka. Neki od njih pohađaju obe radionice.

Dve glumice iz Hrvatske koje učestvuju na radionicama odigraće i svoje monodrame. Selma Mehić, glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, odigraće Krležinu „Salomu” 25. avgusta, u 21 čas, dok će Anja Đurinović, glumica Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, odigrati predstavu „Život koji je vrijedilo živjeti” 26. avgusta, u 21 čas, na Letnjoj sceni DKSG.