Šetnja kroz kulturno nasleđe – stare novosadske kafane

Balzamovanje duše

Šetnja kroz kulturno nasleđe – stare novosadske kafane

Kratka šetnja kroz prostor i vreme, koja je utemeljena na tragovima novosadskog kafenisanja, održaće se u subotu 27. oktobra, u 16 časova.

Ova nesvakidašnja kulturna ruta pod imenom „Balzamovanje duše“ delo je studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, Sonje Đordan i Mladena Jakovljevića koju su osmislili u sklopu predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, pod mentorstvom profesorica dr Anice Draganić, dr Mirjane Sladić i dr Marie Silađi.

Šetnja će početi okupljanjem ispred zgrade Matice srpske u ulici Matice srpske 1, gde je nekada bio najstariji hotel (prenoćište) sa kafanom, za koji se zna da je postojao u Novom Sadu (od 1748. do 1849 – dakle, 100 godina) i zvao se “Turski han”. Kroz vođstvo autorke ove kulturne rute, arhitektice Sonje Đordan, koračaćemo centrom grada, kao mestom na kom su se desili mnogi značajni susreti akademika i interesantni politički, umetnički i društveni događaji.

Novosadske kafane zapisale su brojna imena, kao važna sećanja iz najlepših godina svojih života. Posle nekog vremena sva ova imena otišla su u „neku drugu kafanu“. Ove kafane nudile su lek i utehu generacijama umetnika, boema, propalica, velikana i „malih“ ljudi koji, osim duše, nemaju ništa. Kafana je bila mesto nastanka najvažnijih priča, i sve one su se dogodile između „dana pre“ i „dana posle“. I tako večno…

O znamenitim kafanama autorka ture će govoriti na srpskom jeziku, a ova tura, kao i sve druge aktivnosti EU info kutka, besplatna je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *