Sanjarenje – Priča iz Terezina

Sanjarenje

Predstava o zloglasnom logoru u Plavom pozorištu

Predstava „Sanjarenje – Priča iz Terezina“ biće izvedena u nedelju, 3. decembra od 20 časova u Plavom pozorištu (Zgrada BIGZ-a, Bulevar Vojvode Mišića 17, VI sprat).

Scenario i režiju predstave potpisuje Nenad Čolić. Glavne uloge tumače Maša Jelić, Dejan Stojković, Jelena Martinović, Marko Potkonjak i Ranko Trifković, a scenograf je Ivana Čolić.

Jedna glumica Plavog pozorišta je u svojoj porodici imala iskustvo susreta sa posledicama stradanja jevrejskog naroda. Njena baka i njen deka su preživeli Holokaust. To je ostavilo trag u njenim sećanjima iz detinjstva i ona je želela da prevede ta sećanja na jezik glumačkog izraza. To je bio početni impuls za proces rada, koji je trajao nešto više od godinu dana i u koji su ubrzo bili uključeni i ostali članovi pozorišta. Rezultat tog procesa je predstava SANJARENJE – PRIČA IZ TEREZINA. Ta predstava je pokušaj senzibiliziranja jevrejskog pitanja kroz jedan drugačiji odnos Jevreja prema Hristu i sa drugačijim ishodom. To je jedna fantastična priča iz logora Terezin, koji je poznat po tome što su u taj logor bili odvođeni istaknuti članovi jevrejske zajednice. U tu izmišljenu priču mi smo spustili Hanu Arent, Karla Marksa, Isusa Hrista i Barabasa, kao istaknute predstavnike jevrejskog naroda i napravili jedno scensko-muzičko delo, bazirano na duhovnim i svetovnim jevrejskim pesmama. Rad na ovoj predstavi za nas je bio neka vrsta našeg duga prema čovečanstvu, koje u svojoj istoriji prepunoj tragedija ima jedno tako neshvatljivo mesto kao što je Holokaust – Nenad Čolić

Premijera predstave održana je 25. marta 2016. godine. Do sada je učestvovala na nekoliko festivala: Vroclav – evropska prestonica kulture (2016, Vroclav, Poljska), Off-frame/ Van okvira (2016, Beograd, Srbija), kao i Kriza-trauma-nada (2017, Bilefeld, Nemačka).

Cena ulaznice: 300 dinara.

FOTO: Andrijana Pajović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *