Jelisavicka-klisura-Ivana-CvijicDa je okolina Niša bogata prirodnim lepotama dokazuje Jelašnička klisura koja se nalazi na nekoliko kilometara od Niške banje. Na putu ka Bojaninim vodama, tačnije na 15km od Niša i 3km od Niške banje i između naselja Jelašnica i Čukljenik, lociran je prirodni raritet, odnosno „Prirodni park 1. kategorije zaštite“ .

Jelašnička klisura dobila je status prirodnog parka 1995. godine kao prirodno dobro Republike Srbije, ali i kao rezervat koji broji preko 65 endemskih i subendemskih vrsta biljaka koje su tu pronađene. Ovaj prirodni park, zbog svojih prirodnih vrednosti stavljen je pod zaštitu prvenstveno radi očuvanja prirodnih rariteta i živopisnog predela. Klisura je specifična po svojoj karakterističnoj ornamentici, čemu glavnu zahvalnost treba pripisati kraškoj eroziji i krečnjačkim stanama. Stoga je moguće videti brojne kreacije prirode: dolomitske stubove, potkapine, prozorce, šupljine i taverne. Pored lepih stena i raznovrsne flore, posebno je zanimljiv vodopad Ripaljka, ali i ostaci rimskih utvrđenja. Klisura još poseduje i nekoliko mesta za kampovanje i piknik, a jedno od takvih je smešteno na samom izlazu iz klisure i opremljeno je klupama za izletnike.

Odmah preko puta kampovališta nalazi se obeležena staza za penjanje. Jelašnička klisura je prvo penjalište u Srbiji posvećeno samo sportskom penjaju. Tako ljubitelji ekstremnog penjanja mogu uživati u istaživanju obeleženih staza, kojih ima preko 200, a da bi doživljaj bio kompletan najbolje je krenuti u društvu iskusnog penjača, jer je teško orjentisati se bez vodiča. Zato nije na odmet naglasiti da za ljubitelje penjanja planinarsko-alpiniskički klub iz Niša nudi izuzetno iskustvo penjanja na prirodnim stenama.

Međutim, iako Jelašnička klisura ima povoljan položaj i nudi obilje prirodnih bogatstava, kako za turiste tako i za ljubitelje netaknute prirode i planinarstva, postojeća turistička ponuda nije dovoljno razvijena, niti afirmisana. Celokupna turistička ponuda svodi  se na đački, izletnički ili seosko-rekreativni turizam, te su kulturne vrednosti samo delimično uključene u ponudu.

Ivana Cvijić