Putoljub: SOKOLOV KAMEN

Sokolov kamen

SA PUTOLJUBOM…

USPON NA SOKOLOV KAMEN

Suva planina se nalazi na jugoistoku Srbije. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Udaljena svega dvadesetak kilometara od Niša, predstavlja izvanredan prirodni rezervat koji rado posećuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode.

Sokolov kamen

Jedna je od naših najlepših, ali divljih planina. Još uvek nije dovoljno ispitana i prava je oaza netaknute prirode. Postoje mesta gde ni do danas ljudska noga nije kročila. Planina nosi naziv Suva po nedostatku vode zbog propustljivosti krečnjačkih stena, dok vodom obiluje u svom podnožju. Od 2002. godine ona se nalazi pod zaštitom države.

Na putu do Sokolovog kamena možete se prvo popeti na Mosor, stenoviti vrh, koji nije visok, ali ima teže pristupačnu stazu za penjanje. Sa Mosora ćete imati divan pogled na Sokolov kamen – visine 1523m.

Devojački grob, prevoj izmedu Sokolovog kamena i Trema, daje osnovno obeležje ovoj planini po čemu je prepoznatljiva sa svih okolnih visova. Na Suvoj planini se nalazi i skijaški kompleks – Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom, koji takođe možete posetiti.

Grebenom planine možete ići put vrha ka Sokolovom kamenu. Prvo kroz šumu, pa onda i po otvorenom. A kada stignete, uživajte u pogledu.

Do sledećeg izleta, pozdravlja vas Putoljub!

Izvor: putoljub.rsОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *