Putoljub: PIROT I OKOLINA

Piroška tvrđava

Sa putoljubom u…

PIROT I OKOLINU

Šta posetiti kada ste u okolini Pirota?

Ovo je plan za jednodnevni izlet!

 1. Pirotska tvrđava (Momčilov grad)

Podignuta je za vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića na brdu Sarlah. Ne zna se tačno da li je izgradio sam knez Lazar ili vojvoda Momčilo, o kojem se veoma malo zna. Išla је iz srpskih u turske ruke i obrnuto. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine XX veka. 

Pirotski grad se sastojao od tri dela. Ono što danas obilazimo zapravo je srednji deo sa bedemom i kulama. Tvrđava je proglašena za jednu od osam najlepših tvrđava Srbije, po izboru Turističke organizacije.

Za sada se ulaz u tvrđavu ne plaća. Planiran je dodatni sadržaj poput 3D virtuelnih tura, ali ideja još nije sprovedena u delo.

 1. Muzej Ponišavlja

Sama zgrada muzeja je prelepa. Građena još u XIX veku, a po lepoti svoje arhitekture značajan je spomenik ne samo Srbije, već i čitavog Balkana. Pripadala je trgovcu Malom Risti ili Čučuk Risti, kako su ga zvali, a da bi je izgradio, morao je da traži posebnu dozvolu turskih vlasti, s obzirom da objekti koje su hrišćani gradili nisu smeli da budu visoki. Dobio je dozvolu, ali pod uslovom da gornji sprat mogu da koriste Turci. 

Po samom nadimku možete zaključiti, Mali Rista je bio nizak čovek. Tako je na međuspratu sagradio svoju radnu sobu, čija je visina tavanice negde oko 1,70m, nešto više od Ristine visine. Na jednom zidu nalaze se dolapi, ormari u zidu, odakle se moglo doći do stražnjeg izlaza iz kuće.

Na spratu su muška i ženska soba. Muška je za jedan stepenik uzdignutija sa tavanicom ukrašenom rezbarenim drvetom. Jedna od soba ima tavanicu koja je konusnog oblika i koja je najverovatnije nekad bila oslikana. Sam nameštaj, kamin, ćilimi daju toplinu ovoj kući.

Zahvaljujući tome što je jedna od retkih kuća očuvanih iz tog perioda, poslužila je za snimanje mnogih naših filmova: Zone Zamfirove, Ivokove slave i dr.

Muzej Ponišavlja

 1. Kuća Bela Mačka

Saznali smo da postoji i kuća Bela Mačka u neposrednoj okolini, zapravo najstarija očuvana kuća u Pirotu, pa smo krenuli da je potražimo. Nedaleko od Muzeja Ponišavlja u Ulici Dušana Tankosića br. 9. nalaze se zapravo tri kuće, koje su u fazi urušavanja.

Neobično ime kuća je dobila po nekadašnjem vlasniku. Glavna kuća je bila reprezentativna i verovatno je građena za nekog bogatog trgovca. Planira se kompletna rekonstrukcija ovog kompleksa te će se ovde otvoriti Muzej ćilima.

 1. Radionica za izradu ćilima

Kad smo već kod ćilima, ovde postoji i radionica za izradu ćilima i nalazi se u centru grada – „Damsko srce”. Ako dođete vikendom, nećete moći da ih posetite, a radnim danima su tu od 8 do 15 časova. Sam ćilim ima 95 prepoznatljivih šara i 122 ornamenata, a tradicija tkanja u Pirotu stara je pet vekova.

Nišavska dolina

 1. Nišavska dolina

To je etno-kompleks pored Nišave, na starom putu Pirot-Dimitrovgrad. Svi objekti su izgrađeni po ugledu na stari balkanski tip gradnje. Izuzetno lep primer etno-sela, te mislim da se nećete pokajati ako ga posetite.

 1. Zavojsko jezero

To je veštačko jezero 17 km od Pirota. Odlično mesto za porodični odmor i opuštanje. Pored sela Pakleštica postoji plaža, pa se možete i kupati, ako volite osveženje u jezeru.

 1. Selo Gostuša

Uspavano selo na Staroj planini. Nekada veliko i ekonomski jedno od jačih sela u okolini, koje se pretežno bavilo stočarstvom, danas se svelo na desetak starijih meštana. Mladi su se raselili, postoje samo još kuće, pokrivene kamenim blokovima, koje nemo stoje, pa deluje kao da se selo uspavalo u prošlom veku.

 1. Pećinska crkva sv. Petra i Pavla

Crkva je nastala pregrađivanjem jedne od brojnih pećina na Staroj planini, najverovatnije u 14. veku. Na severnom zidu crkve predstavljen je Isus, mlad i ćelav. S obzirom da ovakakvo freskoslikarstvo nije u skladu sa crkvenim kanonima, pretpostavlja se da je reč o isposnici koja ne podleže episkopskoj cenzuri.

Zavojsko jezero

 1. Selo Slavinje i blizu njega Rosomački lonci, jedan od najlepših kanjona Srbije

Ovo je zapravo kanjon reke Rosomače. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo.

 1. Vrelo

Vrelo se nalazi na nekih 33km od Pirota.

U selu Visočka Ržana skrećete levo ka Vrelu, dok put desno vodi ka Slavinji i Odorovcima. Navigacija vas vodi tačno do naselja u kojem je restoran „Konak Vrelo”, gde možete ručati i odmoriti posle svih obilazaka. Tu je takođe smešten i vizitorski centar, koji doduše nije radio tokom našeg obilaska.

Omiljeno izletište Piroćanaca obiluje vodom – ovde se nalaze Jelovička i Dojkinačka reka. Tu je i odmaralište Vrelo – istorijski spomenik iz vremena II svetskog rata.

Od restorana desno, na nekih deset minuta hoda nalazi se Jelovičko vrelo, kraško vrelo sa jako lepom bojom vode.

Vrelo je do sada neispitane dubine, kažu da je čak negde oko 50m, a da količina vode stalno varira, pa da čak u avgustu, na par sati može i da presuši. 

Od Vrela možete produžiti ka Dojkinicima, tu je blizu i vodopad Tupavica.

 1. Kanjon Jerme

Jerma je reka kojoj se stalno vraćam, od detinjstva. Često smo dolazili da se kupamo na njoj, ali sam kasnije i planinarila njenim kanom u Bugarskoj. Ovoga puta smo se spustili do manastira Temska, Poganovo i Sukovo i prošetali kanjonom Jerme.

Nekako mi se čini da je najbolje da o ovom obilasku napišem poseban post, s obzirom da ima puno sadržaja, ali eto, da ga ubrojim od jedno od mesta koje možete obići kada dođete u Pirot.

Uživajte u putovanjima po Srbiji.

Do sledećeg izleta, pozdravlja vas Putoljub!

Izvor: putoljub.rsОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.