Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta otvara Dunavsku sonatu

Dunavska sonata

Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta otvara četvrtu Dunavsku sonatu

Aleksandar Saša Petrović, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta nastupiće na otvaranju četvrtog po redu festivala klasične muzike na otvorenom Dunavska sonata.

Koncert se povodom Međunarodnog dana Dunava održava 29. juna na Keju žrtva racije kod spomenika Porodica. Petrović nastupa u pratnji svojih sinova Luke i Vuka koji sviraju klavir i saksofon. Pored tria Petrović, ovogodišnju Dunavsku sonatu, tokom koje će biti održano 15. koncerata na 15 različitih lokacija u gradu, nastupiće višestruko nagrađivani mladi muzičari: klarinetista Slaven Balać u pratnji korepetitora Duška Švonje, violinista Sergej Skeledžija nastupa u pratnji majke Nere Skeledžije. Violinistu Andreja Balaža pratiće pijanistkinja Stela Molnar, dok violinistkinja Ana Petković nastupa u partnji korepetitora Sanje Radulović. Publici će se predstaviti i gitaristkinja Olivera Ognjenović kao i trio Milan Rakić (klarinet) Vesna Garabantin (violončelo) i Predrag Grujić (klavir).

Koncert počinje u 19.30 sati, a kao i ranijih godina, i ovogodišnji koncerti sonate biće besplatni za sve posetioce.

– Zbog velikog interesovanja Novosađana promenili smo koncept festivala. Umesto na jednoj, kocerte organizujemo na 15 lokacija u celom gradu. Naš cilj od samog osnivanja jeste da klasičnu muziku približimo svim građanima. Svi koncerti će se održavati pod sloganom „Mi smo kap kulture u reci lake zabave“ – kaže direktorka Dunavske sonate Milica Trifunov.

Dunavska sonata

Dunavska sonata brani kuluturu kao naš najvažniji interes!

Četvrti festival klasike na otvorenom Dunavska sonata, održava se u Novom Sadu od 29.juna do 31 decembra. Na 15 neočekivanih lokacija u gradu, klasiku će čuti i svi oni koji za to u svakodnevnom životu nemaju priliku.

Prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, tenor Aleksandar Saša Petrović, govori o muzici, ljubavi i predstojećem nastupu na festivalu klasike Dunavska sonata

Kako biste pozvali sugrađane na ovaj neobični koncert na otvorenom?

– Naša kultura je naša preka potreba. Najvažniji nacionalni interes! Ona nas sve spaja, čini nas jačim od najačih. Odbranimo naše najbolje, najlepše i najsvetlije!

Da li je vaš nastup na otvaranju Dunavske sonate pokušaj da se opera približi što većem broju Novosađana?

– Veselim se što ću svojim učešćem podržati Dunavsku sonatu, predivan festival koji brani naše najvažnije interese – a to su umetnost i kultura mladih! Ponosan sam što ću biti uz mlade umetnike koji su budućnost muzičke umetnosti Novog Sada, Vojvodine i Srbije i kao takvi će tu perjanicu nositi svuda gde budu muzicirali i predstavljali sebe i nas.

Zbog čega je važno da svako, barem jednom u životu čuje klasičnu muziku?

– Za svaku osobu je veoma važno da u jednom trenutku svog života neposredno dođe u dodir sa klasičnom muzikom. Kada se to dogodi u ranom detinjstvu taj kontakt može veoma da utiče na dalje izbore i put kojim jedna mlada duša ide. Opet kada dođete pod uticaj klasike kao zreli ljudi,
spontano i odjednom postanete izloženi njenom iskrenošću i lepotom. Otvara vam se novu dimenziju u životu koja vam nije bila do tad poznata. Osećaj je sličan blagoslovu. Odvažite se i probajte!

Vaši sinovi krenuli su u muzičke vode. Jeste li strog kritičar?

– Uvek im doslovce kažem da sviraju i uživaju u tom trenutku jer su ga zaslužili. Imam veću tremu nego kad i sam nastupam.

Kakav savet imate za mlade umetnike?

– Budite zahvalni na talentu koji vam je dat. prema njemu budite neži kao što su prema vama bili vaši roditelji kada ste pravili prvi korak, učili prvu reč. Koristite ga samo da probudite dobro u ljudima. Širite svoj glas i svoju umetnost kao čaroliju kojom širite ono najvažnije na svetu – a to je ljubav. Vi ste naše Sunce, voda, kiša, duga… Vi ste odabrani da branite čovečanstvo i našu planetu.

Za muziku i operu u vašem životu, krive su „žene“, kako ste i sami jednom rekli. Kojim pesmama se osvaja žensko srce?

– Pesmama, tihim, intimnim, duboko iskrenim i samo za njih. Svako, a naročito žene, imaju jednu svoju pesmu i jednu najsnažniju emociju vezanu uparvo za tu melodiju.

Opera i dalje postoji uprkos svim predviđanjima…

– To se desi kad splet okolnosti spoji više pravih umetnika i tada istinska lepota pevane reči dolazi do izražaja. Dogodi se istina. A istina odoleva svim iskušenjima.

Dunavska sonata

Saša Petrović će na ovom koncertu imati posebnu muzičku pratnju – sinove Vuka koji svira saksofon i Luku koji je pijanista.

Vuk Petrović (17) saksofon
Ovog talentovanog momka možete sresti u centru ili u nekom od novosadskih parkova sa društvom, uz dobru klopu i zabavnu muziku. Voli da nastupa sa tatom, jer to shvata kao poseban kompliment za svoje muzičko umeće. Jedan od snova mu je da zasvira svoj saksofon na Ajfelovom tornju. Držimo mu palčeve!!!

Luka Petrović (14) klavir
„Svirati sa tatom je veliki izazov, lekcija i doživljaj. On je umetnik svetskog kalibra“ kaže mladi pijanista Luka Petrović koji bi voleo da se upiše među najveće pijaniste svoje generacije i na tome vredno, svakodnevno radi. Ne ograničava se na žanrove, muziku sluša srcem. Voli Novi Sad ali mu je moto gde je super društvo super je i mesto! U trenutku pred nastup pomisli – trema je mala u odnosu na muziku koja sledi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *