Tragom jedne familije

Promocija knjige „Tragom jedne familije”

U Etnografskom muzeju u Beogradu u utorak, 31. maja, u 19 sati, biće priređena promocija knjige TRAGOM JEDNE FAMILIJE: Koprivice na Glasincu i Romaniji – Zabeleženo šta nije za zaboravljanje

TEKST: Ova ilustrovana monografija začeta je iz zapisa sećanja Velimira Koprivice. Okosnica knjige je familija iz koje potiče – Koprivice na Glasincu i Romaniji, a sadržaj knjige razvija se u etnografskom i istoriografskom smeru, obuhvatajući etnografske detalje o običajima i životu stanovništva tog područja, u istorijskom smislu, od polovine 19. veka do današnjih dana. Obrađeni su narodni običaji na Glasincu, predratni saobraćaj na Glasincu, na kom su se ukrštali važni trgovinski putevi, agrokultura na Glasincu pre Drugog svetskog rata, ali i začeci školovanja. Delovi o Drugom svetskom ratu i poratnom osnivanju i poslovanju seljačkih radnih zadruga na primeru zadruge „Arso Koprivica”.

Autori knjige „Tragom jedne familije: Koprivice na Glasincu i Romaniji” su Velimir Velo Koprivica i Stanojka Koprivica Kovačević.

Na promociji knjige govoriće mr Miroslav Niškanović etnolog, dr Jelena Kovačević Barać profesor književnosti, izdavač Stanoje Jovanović i autorka Stanojka Koprivica Kovačević. Delove iz knjige čitaće Danijel Kovačević, a romanijske kajde pevaće članice KUD „Zavičaj”.

Promocija ima humanitarni karakter pošto su autori celokupan novac od prodatih knjiga namenili Kolu srpskih sestara.