Promocija knjige „Iza kulisa stvaralaštva” i koncert Karola Befe

Karol Befa - Iza kulisa stvaralaštva

Promocija knjige „Iza kulisa stvaralaštva” i koncert Karola Befe

U subotu, 22. maja, u 18 časova, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održava se promocija knjige „Iza kulisa stvaralaštva” pijaniste Karola Befe i matematičara Sedrika Vilanija, nakon koje sledi Befin koncert, u 20 časova

U okviru manifestacije Maj mesec matematike – M3, koju već 10. godinu zaredom organizuju Centar za promociju nauke (CPN) u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, u subotu, 22. maja, u 18 časova, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održava se promocija knjige „Iza kulisa stvaralaštva”, francuskog matematičara dr Sedrika Vilanija i kompozitora Karola Befe.

Kako i odakle dolaze ideje? Da li su kreativnoj slobodi potrebna ograničenja? Kakvu ulogu imaju rituali u razvoju misli? Karol Befa i dr Sedrik Vilani odgovaraju na ova i druga pitanja u autentičnom dijalogu o stvaranju u oblasti matematike i muzike. Kroz razgovor dugogodišnjih prijatelja i saradnika ocrtavaju se portreti dvojice velikih umova, koji nam pomažu da razumemo njihove ličnosti, rad i njihov jedinstveni put.

Razgovor sa Karolom Befom vodiće Vesna Todorčević (Matematički institut SANU) i Danijela Vučićević (Centar za promociju nauke).

Nakon razgovora i potpisivanja knjige, u 20 časova, Karol Befa će održati koncert klavirskih improvizacija. Befa će improvizovati na teme koje predlaže publika – to može biti reč, asocijacija ili neka izmišljena situacija. Po njegovim rečima, sve je moguće zamisliti i iskazati muzikom, a publika je jedini sudija!

Ulaz na promociju knjige i koncert je slobodan, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Za sve one koji neće moći da prisustvuju događaju omogućen je direktan prenos (live streaming).

Link za promociju izdanja: https://youtu.be/VAJOhLfergU

Link za koncert: https://youtu.be/3tbH_1JJyjw

Karol Befa je francusko-švajcarski kompozitor i pijanista. Proglašen je za najboljeg kompozitora 2013. godine na dodeli nagrada Victoires de la Musique. Šef je Katedre za umetničko stvaralaštvo na Kolež de Frans i profesor na Visokoj normalnoj školi. Habilitaciju za vođenje istraživanja stekao je 2015. godine.

Maj mesec matematike – M3 – odvija se na više lokacija u Beogradu sve do kraja meseca – u Naučnom klubu Beograd, Beogradskoj tvrđavi i parku Kalemegdan, pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice i Matematičkom institutu SANU, a njeni sadržaji su namenjeni svim generacijama. Za posetioce su pripremljene brojne izložbe, radionice, predavanja, kao i deset matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora.

Više o ovogodišnjem programu možete pogledati na: www.m3.rs.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *