Promocija albuma „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije”Promocija albuma „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije”

Promocija albuma „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije” u izdanju Radio Beograda 2 i PGP RTS, održaće se u subotu, 26. novembra, u 18 časova, u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 13).

Sa ponosom će biti predstavljeni nadareni čuvari tradicionalne svirke: Dalibor Todorović, Stefan Radovanović, Dušan Antić, Veljko Petronijević i Miljan Toković, dobitnici specijalnog priznanja za izvorno sviranje koje nosi naziv emisije „Od zlata jabuka”. Ovu nagradu tradicionalno dodeljuje program Radio Beograd 2 na Saboru frulaša Srbije „Oj Moravo” u Prislonici.

Audio izdanje sadrži tradicionalne melodije iz Raške (Dalibor Todorović i Veljko Petronijević), Pirota (Dušan Antić), Crnorečja (Stefan Radovanović) i Jablanice (Miljan Toković). Sve numere su odsvirane bez orkestarske pratnje, uz poštovanje stilskih karakteristika kraja iz kojih svirači dolaze.

Ovaj projekat je presek petogodišnjeg rada urednica i producentkinja izdanja Dragane Marinković i Svetlane Azanjac. Nagrada „Od zlata jabuka” podrazumeva i beleženje trajnih snimaka izvorne svirke koji se čuvaju u Tonskom arhivu Radio Beograda.

Naše tradicionalno muzičko nasleđe, ono koje je u svom najčistijem obliku, ima naročito mesto u emisiji „Od zlata jabuka”. Osim čuvanja i negovanja muzičke prakse, tu je takođe i afirmacija mladih narodnih umetnika, što se ovim izdanjem potvrđuje.

Album „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije” poduhvat je od velikog značaja za očuvanje i negovanje tradicionalne svirke Srbije i svirale kao narodnog instrumenta.

Na promociji govore:

Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2

Vladimir Graić, rukovodilac službe PGP RTS

dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog

U programu učestvuju narodni umetnici:

Dalibor Todorović

Dušan Antić

Stefan Radovanović

Veljko Petronijević

Miljan Toković