Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja

Produženo trajanje izložbe „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”

Istorijski muzej Srbije, Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac i Muzej žrtava genocida vas obaveštavaju da je produženo trajanje izložbe „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”, koju će zainteresovani moći da vide u izložbenom prostoru muzeja do 22. juna tekuće godine.

Izložba koju su priredili Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije, obuhvata 25 radova monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u okviru Eparhije pakračko-slavonske, podignutog na mestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu.

Predstavljeni radovi, rađeni u kombinovanoj tehnici, najvećim delom su ikonične predstave po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju i na izuzetno snažan i simboličan način prenose poruku autorke i podsećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava.

Podsećamo da je izložba svečano otvorena na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se u Republici Srbiji obeležava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja dela zatočenika sistema logora smrti „Jasenovac – Donja Gradina”, koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske.

Zainteresovani građani mogu da posete izložbu svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan.