Premijera predstave „Vatre” u BarseloniPremijera predstave „Vatre” u Barseloni

Predstava „Vatre” Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre” Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, u četvrtak, 15. juna, premijerno će biti izvedena na sceni Nacionalnog teatra Katalonije u Barseloni. Repriza je u petak, 16. juna.

Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone, koja je deo šireg evropskog projekta Unije teatara Evrope „Katastrofa”, premijerno je izvedena na Sceni „Ljuba Tadić”, 2. februara ove godine, a sredinom februara učestvovala je na festivalu „Finistera” u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal).

U predstavi igraju: Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone – Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet, a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka pozorišta iz Barselone Karma Portačeli suočava se sa sedam najznačajnijih antičkih ženskih likova iz rane poetske proze Margerit Jursenar, i slobodnom dramatizacijom njenog dela „Vatre” prevodi mitološku osnovu evropske civilizacije na intimni plan čoveka savremenog doba.

Grad Beograd je podržao projekat u celini.

Foto: Nebojša Babić