Premijera predstave Gamma Cas

Bitef teatar Gamma CasBitef teatar – Premijera predstave Gamma Cas

Bitef teatar, 20. oktobar, 20h
Sezona: Identitet, 2015/16

Milena Bogavac
GAMMA CAS
Skica za intimnu mapu sveta

Režija: Jelena Bogavac

Scenografija i kostim: Jelena Stojanović
Video: Igor Marković
Supervizija scenskog pokreta: Andreja Kulešević

Igraju: Dara Rančić, Aleksandra Veljković, Janko Cekić, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Uroš Mladenović
Glas: Jovan Ćirilov

Muzička produkcija: Marko Berkeš
Sviraju: Andrija Gavrilović, Miloš Čolović
Izvršna produkcija: Vesna Bogunović

Ko-produkcija: Bitef zona – Bitef teatar i Čekaonica

GAMMA CAS (γ cas) je astronomska oznaka za zvezdu CIH, koja se nalazi u središtu sazvežđa Kasiopeje. Ovo veoma lepo sazvežđe (ima oblik slova M ili W, u zavisnosti od doba godine ili tačke posmatranja) nalazi se blizu Severnog pola, ne uzdiže se, ne zalazi, pa je sa našeg dela planete vidljiva svake večeri. Glavne zvezde u njemu su dvojne, promenjive, nepravilne, a pored zvezda ovde se nalaze i neki poznati objekti iz dubokog svemira. Pored astronomskog značaja, ovo sazvežđe u tradicijama različitih kultura, ima mističnu ulogu. Njegova struktura upisana je u Davinčijevu “Tajnu večeru”, o čemu se, nakon uspeha knjige “Davinčijev kod”, u javnosti mnogo spekulisalo. Nepravilno slovo M, u kome poklonici pisca Dena Brauna vide dokaz toga da je Isus Hrist bio oženjen Marijom Magdalenom, zapravo je Kasiopeja (prikazana kao u ogledalu). Kinezi su ovo sazvežđe nazivali “Prolaz” dok su mnogi narodi u njegovoj konstelaciji videli oblik ključa. Zvezda Cih je središte ovog prolaza. Ključaonica, zatajni pogled na Drugu stranu.

Svaki čovek je sazvežđe.
Duša je najsvetlija zvezda sazvežđa Bića

TEME I IDEJE

Gamma Cas je predstava koja se bavi pitanjem identiteta i različitim faktorima koji ga određuju. Poreklo, jezik, kultura, profesija, istorija, uspomene, lično i političko, nacionalno i globalno, intimno i kosmičko – ključni su pojmovi za razumevanjeove predstave. U njenom centru se nalazi junakinja koja piše tekst, suočavajući se sa svojim uspomenama, razmišljajući o životu i smrti, sebi i drugima koje sreće na svom putu. Izrazito fragmentarna radnja komada, objedinjena je njenom svešću. Komad se zbiva u prostoru sećanja, a za cilj ima da postavi pitanje: koliko nas postoji u drugim ljudima i koliko drugih ljudi živi u nama.

Gamma Cas je lavina reči. Emotivna oluja, verbalni pljusak.
Elementarna nepogoda pričanja priče ili nemogućnosti da se priča ispriča. Gamma Cas je komad u kom kasne letovi, uzleću plišane ovce, avio saobraćaj u Evropi dolazi pred bankrot, gore mostovi na Dunavu, padaju na Roni, dok jedna žena u crnom, piše turistički vodič. Seća se, sanja i misli, plašeći svoj strah od smrti.

PREDSTAVA U NASTAJANJU

Komad Gamma Cas Jelena Bogavac prvi put je režirala 2010. godine. Ova, eksperimentalna inscenacija bavila se pisanjem i čitanjem, pa su u njenom nastanku, kao izvođači, učestvovali brojni pisci i spisateljice. Među njima je bio i Jovan Ćirilov, (1931-2014), umetnički direktor, selector i osnivač Bitefa, pisac, pesnik, dramaturg, teatrolog, leksikograf i reditelj. Njegov glas bio je deo zvučne matrice predstave, a njegove fotografije projektovale su se u video radu. Pred otvaranje 49 Bitefa 15, posvećenog Uspomeni Jovana Ćirilova, predstava iz 2010. Ponovo je odigrana, u prostoru Bitef zone. Ovo izvođenje, bilo je i polazna tačka za novu inscenaciju teksta, u čijem središtu se nalazi pitanje identiteta. U okviru pratećeg programa festivala, publika je svakodnevno mogla da prisustvuje otvorenim probama, razgovara sa autorima, sluša izvođače i postavlja pitanja. Delovi novonastale predstave, prikazani su publici na zatvaranju Festivala. Ova tri segmenta rada na predstavi, nazvana “epizodama”, bila su stanice u procesu rada na predstavi. U njoj su tako dobili priliku da učestvuju svi zainteresovani, slučajni prolaznici i prolaznice, čitava zajednica okupljena u prostoru Bitef zone.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.