Mamac

PREMIJERA JEDNOČINOG BALETA „MAMAC” U KOREOGRAFIJI SANJE NINKOVIĆ

U okviru projekta „Mladi koreografi”, 20. decembra u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, premijerno će biti izveden jednočini balet „Mamac”, autorska predstava baletske umetnice Sanje Ninković.

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je, pre nekoliko godina, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

U radu na predstavi „Mamac”, koreografkinja i autorka libreta Sanja Ninković krenula je od teze da je savremeni čovek, u sadašnjici i svakodnevici svog života, svoju sklonost ka stvaranju zavisnosti od lakih sadržaja i površne zabave, počeo da prihvata kao neminovnost.

„Spreman je da im velikodušno posveti svoju pažnju i vreme, na štetu nekih drugih tema, koje zahtevaju duboka promišljanja. Informacija je brza, ali troši sve naše vreme. Potreba za zabavom i biti zabavan, postalo je imperativ.
Mnoštvo kratkotrajnih stimulansa stvara privid sreće, pa površnost razmišljanja prolazi neprimetno. U svemu tome, neminovno se nameće i pitanje – da li su nam besmisleni sadržaji potrebni da bi izdržali pritiske i zidove svojih problema ili okrećući se sve više njima obesmišljavamo i svoja unutrašnja proživljavanja”, ističe Sanja Ninković, koja je od 2001. godine, kada je završila Baletsku školu „Lujo Davičo”, stalna članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta.
Sanja Ninković je kroz balet „Mamac” želela da pronađe i odgovor na pitanje kako ispričati priču o gubitku, suočavanju, preboljevanju, pritisku i problemima, u uslovima skraćene pažnje savremenog čoveka i izboriti se sa zahtevima i potrebama za malom dozom prividnog rasterećenja, koje izrasta u način života.

„Moja zamisao je da predstava ima dva paralelna toka, koja se međusobno sukobljavaju ili dopunjuju, zavisno od ličnog doživljaja i poziva gledaoca da sam odluči koji će za njega biti mamac”, otkriva Sanja Ninković, koja je tokom dosadašnje karijere ostvarila prve solističke uloge u baletima savremenog repertoara: Ko to tamo peva, Jesenje cveće, Posvećenje proleća, Songs, Aleksandar, Hazarski rečnik, Limeni doboš, Step lightly, Šest plesova, Interval, Viva la vida, kao i sola u operama Karmen i Adrijana Lekuvrer. Takođe, igra i solo uloge u predstavama klasičnog repertoara: Labudovo jezero, Žizela, Uspavana lepotica, Krcko Oraščić, Pahita i Kopelija. Sanja je dobitnica i velikog broja značajnih nagrada: „Smiljana Mandukić”, „Dimitrije Parlić”, „Veruj u sebe”, „Nataša Bošković”… U međuvremenu je diplomirala produkciju u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu. „Mamac” je njena druga koreografska predstava (prvu – „Jedan” uradila je u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije).

U baletu „Mamac” nastupiće: Dejan Kolarov, Olga Olćan, Miloš Marijan, Ivana Savić Jaćić, Nikolo Bianko, Brankica Mandić, Karlos Alvarado, Ada Raspor, Branko Sarić, Ljiljana Velimirov, Kristofer Vaskez i Dejana Zlatanovski. U autorskoj ekipi su: Maja Ćurčić i Marko Đukić (kompozitori), Jasna Saramandić (scenograf), Ida Ignjatović (kostimograf) i Maja Bajčetić (asistent koreografa).

Ulaznice su u prodaji na blagajni i online.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.