Monodrama „Knjiga o Milutinu”

Predstave Zvezdara teatra pred publikom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Monodrama „Knjiga o Milutinu” Danka Popovića i komedija „Ljubav u Savamali” Ivana Lalića u produkciji Zvezdara teatra, tokom novembra i decembra biće izvedene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Nenad Jezdić će priču o Milutinu Ostojiću izvesti na sceni pozorišta „Kerempuh” u Zagrebu, 28. novembra, u okviru Dana srpske kulture, koju organizuje Srpsko kulturno društvo Prosvjeta. Potom će predstavu biti u prilici da pogledaju i ljubitelji pozorišne umetnosti u Brčkom, u Domu kulture, 14. decembra, u organizaciji Srpskog kulturnog drušva Prosvjeta iz Bosne i Hercegovine, koje obeležava 120 godina od osnivanja.

– Mnogo godina posle 1914. i početka Prvog svetskog rata, Milutin se u mislima vraća na dan kada su zvona zvonila sa svih strana i pozivala ljude u rat. On, protagonist i pripovedač, priseća se bolnih trenutaka koji su obeležili njegov, ali i živote mnogih drugih. On pokušava da nađe odgovore na pitanja koja su mučila srpskog seljaka i domaćina – objašnjava reditelj višestruko nagrađivane monodrame Egon Savin.

Gostovanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Zvezdara teatar nastavlja sa negovanjem pozorišne umetnosti i van granica Srbije, a nakon uspešnog predstavljanja „Knjige o Milutinu” na ovogodišnjoj letnjoj turneji u Crnoj Gori, kao i u Sloveniji, gde je u maju, nakon 34 godine, ponovo odigran jedan komad iz produkcije ovog teatra.

Tragom izjave reditelja komada „Ljubav u Savamali” Darijana Mihajlovića da je „volja za pozorištem pokretač svih pogona ove umetnosti”, sa ovom predstavom Zvezdara teatar, 15. decembra, gostovaće u Vukovaru, u organizaciji Srpskog demokratskog foruma. U tamošnjem Srpskom domu, publici će se predstaviti sjajna glumačka ekipa koju čine: Miloš Đorđević, Elizabeta Đorevska, Miona Marković, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

„Ljubav u Savamali” nije komad koji govori o migrantima. Komad zapravo govori o nama. O đavolskom zagrljaju predvidivih stereotipa koji se susreću na neodoljivim šarmom urođenog gostoprimstva ljudi sa Balkana. Poigravanje stereotipima zapravo jeste ključ komada koji jednu epsku tragediju pretvara u šansu za novi život na ovim prostorima, ali i u Evropi – rekao je pisac Lalić pred premijerno izvođenje predstave 2018. godine.

Pored gostovanja u regionu, tokom decembra će i domaća publika biti u prilici da pogleda predstave sa repertoara i to širom Srbije – od Krupnja preko Čačka, Trstenika, pa do Novog Sada, putovaće nekoliko glumačkih ekipa sa komadima iz produkcije Zvezdara teatra.

Foto: Jakov Simović (Ljubav u Savamali), Nikola Vukelić (Knjiga o Milutinu)