Buđenje proleća

PREDSTAVA „BUĐENJE PROLEĆA” NA FESTIVALU DANI BALKANA U MINHENU

Predstava Buđenje proleća, u režiji Jelene Kajgo i koreografiji Dejane Volarev, biće prikazana 6. marta na festivalu Dani Balkana u Minhenu, na platformi ovog festivala, na kanalu Kameršpile teatra, kao i na Youtube kanalu Bitef teatra, dok je njeno izvođenje zbog epidemiloške situacije pomereno za jul 2021. godine.

Predstavu koja je rađena po motivima poznate drame Franka Vedekinda, izvodi Mlada Bitef dens kompanija, za koju je ovo izuzetno značajna saradnja, budući da je Kameršpile teatar proglašen za najbolje pozorište u Nemačkoj u 2020. godini. Predstava Buđenje proleća kreirana je kao oblik dokumentarno-plesnog teatra i pokreće značajna društvena pitanja, poput maloletničkih abortusa, seksualnog vaspitanja i vršnjačkog nasilja. 

Festival Dani Balkana već petnaest godina organizuje udruženje Od čoveka čoveku iz Minhena, a ovogodišnje izdanje festivala postavlja pitanja: Kakvu viziju budućnosti ima mlada osoba na Balkanu? Da li je jedini izlaz iz stagnacije, zapravo emigracija? Koji su mehanizimi korišćenja društvenih mreža i medija u cilju jednog pozitivnog približavanja Balkana i Evrope? I što je najvažnije, s obzirom na socijalnu distancu koja je prisutna zbog pandemije, kako se danas može osigurati unutrašnja, autentična povezanost između ljudi. Kako i na koji način umetnost Balkana može igrati ulogu u tom povezivanju i kakav uticaj imaju nove generacije na politiku u Nemačkoj, ali i u njihovim matičnim zemljama?

U predstavi Buđenje proleća igraju: Milica Bajčetić, Jakša Filipovac, Una Đorđević, Nikola Živković, Staša Ivanović, Tijana Ostojić, Sara Tasić, Natalija Đečević, Lenka Ranković i Dušan Bajčetić, kompozitorka je Aleksandra Đokić, a kostimografkinja Selena Orb.