Koen

U Studentskom gradu predavanje o legendarnom kantautoru

Predavanje Mićuna Ristića pod nazivom „U čast Leonardu Koenu“ održaće se u utorak, 22. avgusta od 19 časova u Maloj sali Doma kulture Studentski grad.

Kada se 1967. otisnuo u kantautorske vode, Koen je imao četiri pesničke zbirke, dva romana i niz književnih nagrada iza sebe. Ipak su njegovi stihovi, složeni i vrlo lični, tek u muzičkom kontekstu i nošeni hipnotišućim glasom uplovili u intimu miliona ljudi.

Krajem sedamdesetih doživeo je nervni slom i dugo se lečio. Na kraju se pomolio i petogodišnje ćutanje okončao knjigom milosti. Onda je sa I’m Your Man postao pop zvezda. Na The Future se obračunavao s pravcem u kom se kreće sadašnje društvo; iz njega se povukao u budistički manastir. Nije postao budista, ali su dva spiritualna albuma i Knjiga čežnje sabrala uvide sa ove duhovne potrage. Na scenu se vratio u poznim godinama, delom zbog prevare dugogodišnje prijateljice i menadžerke koja je proneverila njegov novac. Koncerti koje je sa mladićkom energijom održao u ovom milenijumu ujedinili su pripadnike svih generacija i ljubitelje različitih muzičkih žanrova, od panka do šansone. U ovom periodu je pomirenost sa životom i sa samim sobom dala novu boju Leonardovoj muzici i poeziji.

Na poslednjem albumu pomirio se i sa smrću.

Na predavanju u Studentskom gradu legendarnom kantautoru odaće se počast video izborom bitnih pesama i nastupa, uz kraću uvodnu reč.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]