NIS volonteri

Pomoć Kluba volontera NIS-a najstarijim sugrađanima

Izazovna vremena od ljudi traže ono najbolje. Nošeni ovom idejom članovi „Kluba volontera NIS-a“ su se od izbijanja epidemije COVID-19, angažovali u brojnim akcijama i nastavili svoj humanitarni rad, pokazujući ljudskost i solidarnost prema svojim sugrađanima, komšijama, kao i kolegama. Inače, „Klub volontera NIS-a“ postoji već dve godine i okuplja više od 500 članova koji su spremni da se angažuju na dobrobit zajednice, posebno najugroženijih kategorija.
Pre svega, volonteri NIS-a su okrenuti najstarijima, onima kojima je pomoć danas najpotrebnija.

Dragiša Stefanović, upravnik NIS-ove benzinske stanice u Paraćinu, najčešće pomaže 75-godišnjoj gospođi Radici koja živi sama. „Njeno poverenje i zahvalnost me iznova ganu, jer osećam veliko zadovoljstvo kada mogu da pomognem i pružim uslugu koja je u ovom trenutku od životnog značaja, ističe Dragiša.

Solidarnost i empatiju volonteri pokazuju i svojom veštinom izrade vizira, jednog od glavnog alata za zaštitu medicinskog osoblja, platnenih zaštitnih maski, dezinfekcijom javnih površina, razmenom informacija kojima se krug solidarnosti dalje širi… Primer roditelja, slede i njihova deca, mladi volonteri, koji se takođe u uključuju u akcije i svesrdno pomažu gde god je to potrebno.
U svim aktivnostima na terenu, volonteri primenjuju mere zaštite koje su u skladu sa pravilima i preporukama zdravstvenih organizacija – poštovanje fizičke distance, korišćenje zaštitnih maski, rukavica, redovnu upotrebu sredstava za dezinfekciju i pojačanu higijenu, pre svega ruku.

Negovanje i razvoj osećaja zajedništva unutar kolektiva, takođe su tema njihovog angažovanja ovih dana. Zato su, između ostalog, osmislili i on-line časove glume za decu svojih kolega, razvija se sistem interne razmene znanja i veština a obezbedili su i svojevrsnu „psihološku“ radionicu u ovim vanrednim okolnostima.
Emica Dačić, član kluba kaže da se razmena saveta, preporuka, ponekad kratkih, ali i emotivno snažnih poruka podrške i ohrabrenja odvija između kolega elektronskim putem, opet preko Kluba volontera, pod nazivom „Na pauzi sa kolegama“.

„Na ovaj način, ukazujemo na značaj mentalne i emocionalne spremnosti za upravljanje okolnostima. Svojstveno mentalitetu, dovitljivosti i vrcavosti duha, ovo je mesto i za preporuke kvalitetnih filmova, odabranih knjiga, predstava i drugih kulturnih sadržaja, razmenjuju se recepti…, ističe Emica.

Potvrđujući da su društveno odgovorno angažovanje i solidarnost važniji nego ikad, ovi volonteri svojim humanitarnim radom u vreme vanrednog stanja doprinose ostvarivanju širih društvenih ciljeva. Zato i ne čudi što je krajem prošle godine NIS osvojio i nacionalnu nagradu za volontiranje u kategoriji „Iskorak godine“ koju tradicionalno dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv.