Podrška domaćim i podsticaj stranim kinematografima

Bioskop

Podrška domaćim i podsticaj stranim kinematografima

Odluka da država nastavi sa podsticajima filmskoj industriji, pretočena u prošlonedeljnu Vladinu Uredbu, usvojenu na inicijativu Grupacije kinematografije Privredne komore Srbije, doneće veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, nove filmove, serije i druge kinematografske projekte koji će se snimati kod nas, ali i stvoriti uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, saglasni su predstavnici struke.

„Podsticaji dovode inoprodukcije i podržavaju domaće stvaraoce. Usvojena Uredba o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela nastavak je prakse iz prethodnih sezona, koja je dala značajne rezultate. U Srbiji se snima više nego ikada i nema filmskog radnika koji je bez posla. Za razliku od vremena pre uvođenja podsticaja, kada nije bilo izdvajanja države za kinematografiju, danas se nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona”, rekao je Igor Turčinović, filmski producent, član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije.

On ističe da je, pre nekoliko godina, kada su podsticaji prvi put uvedeni, bilo sumnjičavih kolega koji su strahovali da će Srbija postati jeftin servis stranih produkcija, ali se pokazalo da je podrška države korisna i za domaću industriju.

„Došle su najrazvijenije strane produkcije u Srbiju i naši filmski radnici dobili su sjajnu priliku da uče od najboljih”, objasnio je Turčinović. Kao dobar primer navodi američku seriju „Predstraža” (The Outpost) na čijem snimanju u Srbiji su angažovani i domaći reditelji, direktori fotografija i drugi filmski stvaraoci.

„Nadam se da ćemo nastaviti u smeru koji se pokazao dobrim i da će država i dalje imati sluha za našu struku koja sada doživljava procvat”, zaključio je Turčinović. Podsetio je da je Grupacija kinematografije PKS još 2014, odmah po osnivanju, pokrenula inicijativu za uvođenje podsticaja snimanju audiovizuelnih dela u Srbiji.

Bogdan Petković, predsednik Sekcije pružalaca producentskih usluga PKS, ocenio je da su novi podsticaji od krucijalnog značaja i za opstanak 18 preduzeća koja u Srbiji snimaju reklame, jer će moći da nastave da pružaju usluge klijentima po nepromenjenim uslovima i da zadrže zaposlene.

„Zbog globalne ekonomske krize izazvane pandemijom KOVID-19 marketinški budžeti su značajno umanjeni u odnosu na period pre korone, tako da ova odluka Vlade Srbije daje veliku šansu za brzo uspostavljanje poslovnih veza sa inostranim klijentima i kompanijama, što našoj branši daje mogućnost da posluje na evropskom i svetskom tržištu”, rekao je Petković.

„Udruženje za kreativnu industriju Privredne komore Srbije podržalo je i zastupalo inicijativu svojih članica iz Grupacije kinematografije da se nastavi sa višestruko korisnim podsticajima i za privlačenje stranih produkcija i za domaću filmsku industriju i srpsku ekonomiju u celini”, rekla je Vida Samardžić, sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS.

Napominjući da su u Uredbu ugrađeni gotovo svi predlozi Grupacije, Samardžić najavljuje da će PKS u saradnji sa Vladom i nadležnim Ministarstvom nastaviti da radi na unapređenju rešenja iz ove uredbe koji se odnose na snimanje serija i drugih inicijativa naših članica za stvaranje još podsticajnijih uslova za razvoj filmske industrije u Srbiji.

Izvor: pks.rsОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *