Nušićijada Ivanjica

Nušićijada – pola veka kulture, zabave, humora i radosti

Ovogodišnja Nušićijada, najposećeniji festival u Ivanjici i –za njene stanovnike – mnogo više od toga, održaće se od 24. do 27. avgusta, a proteći će u znaku pola veka od začetka ovog najvećeg ivanjičkog praznika kulture, zabave, humora i radosti.

Naime, prva Nušićijada održana je davne 1967. godine, tada kao šestodnevni festival filmske komedije. Nakon nekoliko godina festival je ugašen, a 2010. godine, na inicijativu grupe mladih ljudi, kasnije okupljenih u udruženje građana KUDES, Nušićijada je obnovljena – i ne samo to. Ovaj jedinstveni kolaž festival, sa mnogobrojnim koncertima, predstavama, izložbama, filmskim projekcijama i edukativnim programima, svake godine od obnavljanja poseti sve više ljudi – prošlogodišnje izdanje Nušićijade brojalo je čak 55 000 posetilaca, a od 2015. godine festival je nosilac i EFFE etikete. Istovremeno, Nušićijada je zadržala i svoja stara obeležja, poput glumca u ulozi Branislava Nušića (ove godine će to biti Milan Milosavljević), parade i šaljive fudbalske utakmice.

Ovogodišnja, sedma obnovljena Nušićijada, biće otvorena u četvrtak, 24. avgusta, svečanom akademijom povodom pola veka od njenog začetka, na kojoj će premijerno biti prikazan dokumentarni film „Nušićijada, više od festivala“. U filmu će svoje sećanje na nju sa publikom podeliti, između ostalih, Seka Sablić, Zdravko Šotra, Goran Marković, prof Svetozar Rapajić, Sergej Trifunović i drugi. Iste večeri, od 20 časova, biće otvorena izložba „Nušić u karikaturi“, a njeni posetioci moći će da pogledaju i Nušićev portret, rad našeg čuvenog slikara Uroša Predića.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 25. avgust u 17 časova, na sceni na kojoj se Nušićijada tradicionalno otvara i zatvara – Okruglo, pa na ćoše. Na njoj će iste večeri (19h) nastupiti i Zoran Kesić i redakcija njuz.net, sa specijalnim gostom Dražom Petrovićem, dok će, otprilike u isto vreme, na terasi hotela Park publiku svojim „stand down“ programom zabavljati glumac Nebojša Milovanović. Narodno pozorište iz Beograda će na Velikoj sceni Doma kulture od 18 časova izvesti „Kir Janju“, a posetioce Nušićijade u petak očekuju i dva koncerta – Sergej Ćetković će od 21:30 nastupiti na Trgu ispred Doma kulture, a ljubitelji hip hop zvuka će od 23:30 moći da čuju crnogorski dvojac Who See.

Subotnji program počeće u nešto drugačijim tonovima, uz jutarnji koncert Wonder String kvarteta na Platou ispred Spomenika revolucije. Treći dan festivala obilovaće i dečjim programima – na dečjoj sceni, oformljenoj 2013. godine, biće izvedena pozorišna predstava „Zaistinski srpska bajka“, a održaće se i radionica škole animiranog filma „ŠAF“, kolaž radionica i Big Bang Show Milana Popovića. Performans u centru grada izvešće ulični teatar iz Krakova (Cracow Street Theatre), dok će se, po uzoru na nekadašnji festival, na filmskoj sceni u Gradskom parku projektovati filmovi sa starih izdanja Nušićijade. Za muzički deo programa u subotu uveče biće zaduženi Piloti (21:30, Trg) i holandski sastav Spijkers, koji premijerno nastupa u Srbiji (23:30, Bina Okruglo, pa na ćoše).

Sedma Nušićijada biće tradicionalno zatvorena u nedelju pozorišnom predstavom rađenom po Nušiću. Ove godine to će biti „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, a festival će od 21 čas svojim nastupom ispratiti i Belgrade Dixieland Orchestra.

Ovog vikenda posetite Nušićijadu – budite deo „opštog džumbusa“, nasmejte se, zabavite, edukujte i uživajte u Ivanjici – gradu koji će vas svojim izgledom i atmosferom na jedan vikend vratiti vek unazad.

Smeštaj u Ivanjici:

[show_products category=“694″]


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]