Počinje „Manakovo kulturno leto”

Počinje „Manakovo kulturno leto”

BOGAT PROGRAM ZA SVAČIJI UKUS I SVE UZRASTE

Koncertom „YU ROCK BUKVAR”, Đure Mornara i Milana Burde, u dvorištu Manakove kuće (ugao Gavrila Principa i Kraljevića Marka) u četvrtak, 17. avgusta, od 20.30 sati, počeće tradicionalna manifestacija Manakovo kulturno leto. Savamala će  ponovo oživeti uz bogat pozorišni program, koncerte, filmske projekcije i poetske večeri.

Ni ove godine neće izostati POZORIŠTANCE NA ĐUMRUKU. Svake subote od 19 sati najmlađa publika će imati prilike da pogleda četiri predstave: NAUČNIK MILJKO, CVRČAK I MRAV, KO JE U PRAVU DECO, MEDA PEDINGTON i LOVAČKE PRIČE.

Program SAVAMALSKI KONCERT ponudiće raznovrstan muzički program: koncerte duo Miša i Đuro (akustična rok muzika), Đure i Mornara (koncertno izvođenje novih pesama, ali i starih hitova), Žarka Dančua (starogradska muzika), Ivane Ćosić (etno-džez), ali i zvezda izvorne etno muzike Vesne Dimić i Biljane Petković), Marijane Radosavljević i Artiuma (britanska klasična muzika), hora MAKEDONIUM, a neće izostati ni tradicionalni nastup Nade Pavlović i benda.

U okviru večernjeg pozorišnog programa TEATRA NA ĐUMRUKU biće izvedene monodrame „MUDRI JUNAČKI VOJVODA JANKO KATIĆ”, Aleksandra Dunića po tekstu Milovana Vitezovića i „ONA”, Tijane Janković. Ljubitelji komedije moći će da uživaju i uz predstave: „ŽENA MOGA MUŽA”, „ŠALTEREGO”, „JA I TI”… Poestko veče dramskog umetnika Nenada Utješinovića nosi naziv „VEČE SA ŠKOLJA” i posvećen je poeziji Alekse Šantića. Već u petak, 18. avgusta, ljubiteljima poezije predstaviće se mladi pesnici Iskra Peneva i Nemanja Dragaš.

U okviru filmskog programa KINO MANAK, biće prikazani dokumentarni filmovi „POTRAGA ZA VINČOM”, reditelja Vladimira Jakšića i Bendžamina Eliota (na zahtev publike) i „MATIJA BAN IZMEĐU DVE SRPSKE DINASTIJE”, autorke MILICE BAJIĆ ĐOGO. Ljubitelji grčke kinematografije 01. septembra moći će da uživaju u programu najnovijih kratkih igranih filmova.

Manifestaciju organizuju Tangram Centar i Etnografski muzej u sardnji sa produkcijom Touchsound, a uz podršku Ministarstva za kulturu Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Od 10-16. septembra manifestacija se nastavlja programom MANAK U GOSTIMA u Kulturnom centru „Čukarica”.

U slučaju kiše programi će umesto u dvorištu biti priređeni unutar MANAKOVE KUĆE.