POBEDNICI DRUGOG SOMBOR FILM FESTA

Sombor film fest

POBEDNICI DRUGOG SOMBOR FILM FESTA

Poslednje veče festivala, obeležila je dodela priznanja i nagrada pobednicima, kao i „Veče nostalgije“ – program u sklopu koga je prikazana digitalno restaurirana verzija kultnog jugoslovenskog filma „Ljubav i Moda“ (Ljubomir Radičević).

Tokom festivala prikazano je ukupno 15 filmova, svrstanih u 4 selekcije. Veći deo programa odvijao se „pod vedrim nebom“, dok su pojedine projekcije preseljene u zatvorene prostore zbog vremenskih neprilika.

Tim KC „Laza Kostić“ Sombor se zhavaljuje posetiocima festivala koji su na najlepši način doprineli uspehu Drugog Sombor film festa. Činjenica da ja na gotovo svakoj projekciji tražena stolica više, potvrđuje da su selektori Zoran Živković i Jovan Jelisavčić, kao i predstavnici direkcije festivala, osmislili i realizovali program po meri pravih ljubitelja filma.

Misija festivala je harmonizacija vrednosti koje stvara i neguje dvadeset narodnosti u gradu Somboru. Podsticanje tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Za postojanje ovako koncipiranog festivala uporište je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, u autentičnoj srednjoevropskoj arhitekturi i prirodnom okruženju Gornjeg Podunavlja, kao potencijalu za kreiranje i snimanje novih filmova.

Na sednici žirija selekcije Autori filmova do 30 godina 2. SOMBOR FILM FEST-a, održanoj 15. jula 2019. godine u Somboru, nagrade je dodelio žiri u sastavu:

Srđan Savić – predsednik žirija
Maja Šuša – član žirija
Milica Gojković – član žirija

Žiri je jednoglasno doneo sledeću odluku:

NAJBOLJI FILM U KATEGORIJI „AUTORI FILMOVA DO 30 GODINA“ Drugog Sombor Film festa dodeljuje se filmu ZLOGONJE, reditelja Raška Miljkovića.
„Zlogonje“ su moderna bajka koja nam iz vizure dvoje desetogodišnjaka prezentuje jedan neobičan svet u kojem nesputana mašta svojim bogatim koloritom udahnjuje život svakodnevici, punoj sivih tonova i sumornih senki. Poseban kvalitet „Zlogonja“ su sjajne uloge Mihajla Milavića i Silme Mahmuti, kojima je režiser Raško Miljković ozbiljnim pristupom i veštim vođenjem kroz radnju omogućio da ostvare neočekivano zrele glumačke nastupe u ostvarenju koje pripada jednom, kod nas poprilično zapostavljenom žanru – dečijem filmu.

Na sednici žirija Glavnog takmičarskog programa 2. SOMBOR FILM FEST-a, održanoj 15. jula 2019. godine u Somboru, nagrade je dodelio žiri u sastavu:

Žarko Radić – predsednik žirija
Tanja Bošković– član žirija
Radoman Kanjevac – član žirija

Žiri je ocenio selekciju ovogodišnjeg Sombor Film Festa sadržajnom, zanimljivom i kvalitetnom i doneo je, većinom glasova, sledeće odluke:

SPECIJALNO PRIZNANJE Drugog Sombor Film festa dodeljuje se HELENI ZENGEL, za ulogu Beni u filmu „Izvan sistema“ scenaristkinje i rediteljke Nore Fingscheidt, Nemačka.
Helena Zengel u ovoj drami pokazuje zadivljujući glumački talenat, igrajući svoju ulogu ubedljivo, ekspresivno i sugestivno, od početka do kraja filma. Ova uloga svrstava desetogodišnjoj Helenu Zengel u najveća dostignuća koja su ostvarili naturščici u istoriji filma.

CELTIS ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA / GLUMICU DO 30 GODINA STAROSTI dodeljuje se JOVANI STOJILJKOVIĆ za ulogu Ivane u filmu „Šavovi“ Miroslava Terzića.
Ubedljivo, nadahnuto i sugestivno igrajući ovu ulogu Jovana Stojiljković je svaki trenutak u ovom filmu iskoristila na izuzetno dobar način.

CELTIS ZA NAJBOLJEG GLUMCA dodeljuje se MARKU BAĆOVIĆU za uloge u filmovima „Šavovi“ i „Između dana i noći“.
Diskretnim, uverljivim i istinitim glumačkim sredstvima Baćović obavlja odličan posao različitim glumačkim sredstvima u dva različita filma. Dok u filmu „Šavovi“ on igra lik supruga glavne junakinje diskretnim, nenametljivim, a uverljivim i istinitim glumačkim sredstvima, u filmu „Između dana i noći“ on ostvaruje ulogu oca snažnim, upečatljivim podsećanjem na mitske, patrijarhalne karaktere dinarskog mentaliteta.
CELTIS ZA NAJBOLJU GLUMICU dodeljuje se JULIJI JAKAB za ulogu Iris u filmu „Suton“ reditelja Lasla Nemeša.
Nenametljivim, svedenim sredstvima Julija Jakob suvereno putuje kroz vreme i, u jednom raskošnom filmu epohe, donosi svu kompleksnost karaktera i bogatog unutrašnjeg života glavne junakinje ovog filma.

Žiri Drugog Sombor Film Festa jednoglasno je doneo odluku da se ZLATNI CELTIS ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA I GRAND PRIX Sombor Film Festa za 2019. godinu dodeli filmu IZVAN SISTEMA, scenaristkinje i rediteljke Nore Fingscheidt.
Originalna tema, originalan pristup i dosledan rediteljski postupak učinili su da,na trenutke, gledajući ovaj kompleksni igrani film pomislimo da je u pitanju dokumentarni film. Ova neobična filmska priča, sa glumcima koji dosledno, čisto i uverljivo igraju svoje uloge, nosi u sebi dramatičnost i emotivnost koja gledaoca nijednog trenutka ne ostavlja ravnodušnim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *