P(h)antomfest

PhantomfestNa trećem Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 27. i 28. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno prikazana pozorišna predstava „Igra“ u režiji Trajčeta Gjorgieva nastala u produkciji Festivala, u kojoj glume članovi pomenute organizacije: Katarina Milić, Velizar Demirović, Goran Ramadanović, Isidora Demirović, Siniša Ramić, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Aleksandra Demirović i Snežana Đorđević.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 27. juna od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Ljubav“ i „Omnibus plus“, koje su nastale u produkciji Festivala prošle i pretprošle godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime kojim su krenuli pre dve godine, igrajući se na sceni, svesni da pokretom mogu reći mnogo više nego rečima. Njihova je emocija dok u procesu stvaranja nadgrađuju umetnički izraz unikatna i iskrena.

„Sa predstavom Igra zaokružujemo trilogiju najpoznatijih svetskih pantomimskih etida koju smo 2012. godine započeli sa ekipom entuzijasta iz Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih – Vranje . Od tada, pa do danas, još uvek nas drži i nosi isti entuzijazam, ‘ljubav’ da kroz igru i učenje sastavimo i donesemo na scenu taj ‘omnibus plus’ ljudskih misli i ideja, pretočene u pantomimsku igru. Pa tako… igramo se i sada…
Kroz dečje oči viđen svet, pred publikom se otvara magija, koja protagoniste nosi u svet vlasti, požrtvovanja, upornosti, ljubavi, tvrdoglavosti, a oni kroz dozu humora, tragikomičnosti i preciznosti opravdavaju taj svet bez reči, trudeći sa da pritom nimalo ne zaostaju u svojoj ulozi (profesionalnih) pantomimičara.
Još jednom će glumci iz MOGN Vranje otvoriti svoje srce pred publikom koja ih zadnjih nekoliko godina željno isčekuje na sceni svakog leta. Pozdravimo ih“, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

Inače, u subotu 14. juna, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje su u Aleksincu izvođenjem tri etide iz prošlogodišnje predstave „Omnibus plus“ jednoglasnom odlukom žirija osvojili prvo mesto na 38. Festivalu kulturno umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije u oblasti dramsko-pantomimskih ostvarenja.

Uskoro možete očekivati više informacija o ostatku programa predstojećeg P(h)antomfesta.

Predstave se igraju u sali Doma vojske u Vranju, ulaz na sve programe je kao i prethodih godina slobodan.

Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Drugo po redu izdanje festivala održano je sa velikim uspehom u prepunoj Sali Doma vojske u Vranju 28. i 29. juna prošle godine.

Tokom dva dana u Vranju su izvedene četiri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i dve predstave pantomime sa gluvim i nagluvim glumcima). Pored „Omnibus plus“ odigrana je i predstava iz Rumunije „Nas dvoje“, „Noć/Romeo i Julija“ iz Srbije i „Izuzeci od gravitacije“ specijalnog gosta iz Amerike – Avnera Eisenberga, koji je svojom predstavom, s kojom je nastupao širom sveta, u potpunosti osvojio srca Vranjanaca. U prepunoj sali tražilo se mesto više da bi se na kraju i stajalo da bi svi zainteresovani prisustvovali predstavi. Svojim neposrednim i interaktivnim pristupom, bez mnogo scenografije i tek sa nekoliko rekvizita, prostorno i vremenski izmestio je publiku iz njihovih ’’ljudskih uslova’’. Publika ga je pozdravila ovacijama. U jednom trenutku tokom predstave, pod dirigentskom palicom Avnera Ajzenberga, čujući i gluvi posetioci su izveli performans u kome su putem zvižduka, aplauza, mahanjem i skandiranjem svi zajedno učestvovali u snažnoj poruci, koja je i ideja vodilja festivala – da je umetnost moćno sredstvo koje ne poznaje i ne priznaje nikakve granice.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.