Ožalošćena porodica

„Ožalošćena porodica” i „Sedam smrtnih grehova” u Sarajevu i Banjaluci

Narodno pozorište u Beogradu gostovaće od 7. do 10. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo i Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sa komedijom „Ožalošćena porodica” i savremenim baletom „Sedam smrtnih grehova”.

Nušićeva komedija „Ožalošćena porodica”, u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena pred sarajevskom publikom 7. februara, a sutradan, ljubitelji baletske umetnosti moći će da pogledaju „Sedam smrtnih grehova”, u koreografiji Igora Pastora.

Istog dana, 8. februara, takođe, u Narodnom pozorištu Sarajevo, biće otvorena izložba „Borislav Bora Grigorović” autorke Dragice Gaćeše, posvećena priznatom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi (1928-2010) koji je u tom teatru, tokom decenije rada, ostvario oko tridesetak režija.

U nastavku ove mini-turneje, Narodno pozorište gostovaće s pomenutim predstavama i u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci; 9. oktobra biće odigrana „Ožalošćena porodica”, a dan kasnije „Sedam smrtnih grehova”.

U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica” je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

Predstava je premijerno izvedena 19. januara 2018. godine.

Solista Baleta Igor Pastor za svoj koreografski prvenac „Sedam smrtnih grehova” inspiraciju je pronašao tokom izolacije nametnute pandemijom korona virusa.

Njegova polazna tačka u radu na ovoj predstavi bila je činjenica da čovek, u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut, često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha.

Premijera je održana 9. februara prošle godine.