Otvaranje Muzeja Mladenovca nakon rekonstrukcije

Ćilim

Otvaranje Muzeja Mladenovca nakon rekonstrukcije

U četvrtak, 2. avgusta, u 16:30 časova u Muzeju Mladenovca, Karalja Aleksandra Obrenovića 69 u Mladenovcu, organizovaće se svečano otvaranje renoviranog Muzeja u Mladenovcu i izložbe „Ćilim“ autorke Magdalene Ivković.

Ćilim

Kao osnovni elemenat dekorativnog tekstila, ćilim na našem kulturnom prostoru predstavlja deo bogate materijalne baštine. Tkanje je vrsta domaće radinosti, a ćilim je malo remek-delo srpske tkalje i jedan od malobrojnih predmeta u čijoj je izradi žena imala dominantnu ulogu.

Izložba Ćilim predstavlja odabir trideset reprezentativnih tekstilnih primeraka iz zbirke Muzeja Mladenovca. Raskošni, različiti po stilu, funkciji i tehničkim karakteristikama, izrađivani su od kraja XIX do sedamdesetih godina XX veka.

U široj kosmajskoj oblasti, klečani ćilim je bio najskupoceniji deo devojačke spreme. Na osnovu sagledavanja stilskih osobina, tehnike tkanja, sirovina, ornamenata, kompozicionih rešenja, ćilimi iz zbirke Muzeja Mladenovca su veoma slični, ili čak isti, ćilimima šumadijsko-moravskog stila.

Uprkos činjenici da se iste stilske karakteristike i tehnike izrade susreću u Šumadiji i na širem prostoru Srbije, svaki ćilim je lepotan za sebe, poseban, autentičan i mističan, sa sopstvenim karakterom i dušom. NJegove šare su slikovno pismo, a na njima se prepoznaju individualni i etnički identitet, ali i pojedinačne intimne priče.

Izborom ćilima, alatki korišćenih za njihovu izradu i drugih predmeta iz enterijera starih kuća, izložba vodi posetioce u ne tako davnu prošlost i ukazuje na značajan segment specifične tradicionalne kulture kosmajske oblasti.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *