Otvaranje izložbe akvarela KULE I GRADINE Duška Miloševića

Kule i gradine

Otvaranje izložbe akvarela KULE I GRADINE Duška Miloševića

U utorak, 17. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova, u prostorijama Matice iseljenika i Srba u regionu, ulica Nušićeva 4/1 u Beogradu (preko puta Terazijske česme, ulaz pored Greenet kafea u Nušićevoj ulici, I sprat), biće otvorena izložba akvarela „Kule i Gradine“ i predstavljen istoimeni kalendar za 2020. godinu. Posetioci će imati prilike da vide dvadeset jednu kulu i šest gradina. Autor je gospodin Duško Milošević, istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu, a ova izložba predstavlja nastavak Duškovog projekta „Kule i gradine“ koji je već doživeo veliki uspeh. O kulama i gradinama prvo će ispred Maice iseljenika nekoliko uvodnih reči reći Miodrag Mića Jakšić, pesnik i arhitekta, a potom će Slađana Radulović pročitati pismo Slobodana Ristovića posvećeno otvaranju ove izložbe. Za muzički deo programa zadužen je maestro na harmonici, Profesor Boban Bijelić, takođe istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu.

Arhitekta Duško D. Milošević rođen je u Beogradu 13. avgusta 1955. godine. Kroz vreme koje je još kao dečak provodio u Čačku, duga topla leta i zimske raspuste, Duško je postao i ostao doživotno omađijan magijom našeg podneblja i ljudi. Iz te magije izrodile se mnoge njegove slike sa motivima našeg kraja. Kroz isti zanos nastala je i njegova prva knjiga „Moj rečnik čačanskih pojmova“ izdata 2011. godine, knjiga kratkih priča i nostalgičnih sećanja o Čačku i Čačanima, svedočanstvo koje je teško koga moglo ostaviti ravnodušnim. U neku ruku ova knjiga je Duškov „Čačanski pasoš“, dokaz pripadnosti i posvećenosti kojom daleko premašuje i neke rođene Čačane, pa bi se za Duška moglo mirne duše reći da je „Urođeni Čačanin“. Potom je 2013. godine izdao knjigu „Balkanske sitnice“, a 2015. godine knjigu „Muke po Radošu“. Konačno krajem 2016. godine u goste nam stiže i „Naš rođak Fejso“, a 2018. knjiga „Kule i gradine, kratke priče i podugački akvareli“. Svoj slikarski rad do sada je predstavio kroz tri veće samostalne izložbe i to u Etnografskom muzeju u Beogradu 2000. godine, u Domu kulture u Čačku 2001. i 2012. godine, kao i nekoliko grupnih izložbi. Dobitnik je II nagrade na VII Oktobarskom salonu slikara amatera 1980. godine. Svoj prvi ciklus akvarela „Kule i gradine“ izlagao je prošle godine na na preko deset zapaženih samostalnih izložbi u prestižnim prostorima i institucijama širom Srbije. Tokom izložbe posetioci će, posle dužeg vremena, biti u mogućnosti da nabave svoj primerak novog, trećeg izdanja Duškovog bestselera, gore pomenute knjige „Moj rečnik čačanskih pojmova“.

Velika većina akvarela iz prve kolekcije „Kula i gradina“ našla je svoje nove vlasnike tako da su sada rasute po Srbiji, Evropi i ostalim kontinentima. Pozivamo vas da iskoristite priliku i posetite izložbu našeg dragog Duška, uhvatite duh i ideju druge kolekcije kula i gradina, pre nego što one pođu na svoj put ka nekom Čačku, Vranju, Loznici, Parizu, Beču, Moskvi, Sidneju ili NJujorku. Izložba će biti otvorena do 13. januara 2020. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *