SNP

Operski studio „Vojislav Soldatović” započinje sa radom

Međunarodni operski studio „Vojislav Soldatović” započinje sa radom u okviru Srpskog narodnog pozorišta i namenjen je mladim pevačima i dirigentima od 20 do 35 godina, iz Republike Srbije i svih ostalih zemalja, koji su spremni da započnu svoje usavršavanje i prve korake na sceni. Imajući u vidu sve veću prepoznatljivost opere Srpskog narodnog pozorišta u regionu, ali i Evropi, uspešno učestvovanje na međunarodnim festivalima, uprava pozorišta je donela odluku da se osnuje međunarodni operski studio „Vojislav Soldatović”, koji će početi sa radom u oktobru 2022. godine. 

Rukovodioci operskog studija će biti Violeta Srećković, prvakinja opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Kojić, dirigent Srpskog narodnog pozorišta i Dejan Prošev, reditelj i direktor opere iz Skoplja. U okviru programa operskog studija biće organizovane i stručne radionice tokom godine i učešće u produkcijama operskog studija koje će obogatiti i svetski priznati pedagozi i dirigenti, poput maestra Konstantina Orbeliana, direktora Nju Jork gradske opere, Sonje Mazar, operske pedagoškinje i direktorke Jerusalimskog operskog festivala, Nelsona Kalzija, operskog pedagoga iz Milanske skale, Davida Garatini Rajmondija, reditelja, Tomasa Bukstigela, direktora opere Hajdelberg, Antoni Bramela, šefa dirigenta državnog teatra Gertnaplaz iz Minhena i Željka Lučića, našeg svetski proslavljenog baritona.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov je povodom osnivanja prvog međunarodnog operskog studija izjavio: „Pokretanje ovakve vrste programa za stručno usavršavanje mladih je od izuzetne važnosti za afirmaciju mladih umetnika, a posebno je značajno, jer će, prvi put u našoj zemlji, mladi pevači i dirigenti imati priliku da obogaćuju svoje znanje, kako sa profesionalnim umetnicima Srpskog narodnog pozorišta, tako i sa renomiranim i svetski priznatim umetnicima iz celog sveta. Operski studio predstavlja legat našeg reditelja Vojislava Soldatovića, koji je ostavio dubok trag u operi Srpskog narodnog pozorišta. Na ovaj način potrudićemo se da njegovo ime i dalje živi na scenama Srpskog narodnog pozorišta”.

Usavršavanje u Opreskom studiju je besplatno, a audicija će biti održana 17.10.2022. godine, sa početkom u 14 časova, na velikoj sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta, a svi zainteresovani treba da pošalju prijavu sa svojom biografijom do 10.10.2022. godine, na mail: sandra.milankov@snp.org.rs i pripreme tri arije koje će izvoditi na audiciji.

Foto: Vladimir Veličković