Lidija Pilipenko

OMAŽ LIDIJI PILIPENKO

IZVOĐENJE BALETA PETRA ILJIČA ČAJKOVSKOG „EVGENIJE ONJEGIN“

U znak sećanja na Lidiju Pilipenko (1938-2020), u sredu 28. oktobra (20,00) na Velikoj sceni biće izveden balet Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“ za koji je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja uradila libreto, koreografiju i režiju.
Bio je to, ujedno, i njen poslednji balet koji je postavila u Narodnom pozorištu, a premijera je održana 23. decembra 2017. godine.

Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.
Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, gospođa Pilipenko je sa maestrom Đorđem Pavlovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.
Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.
Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Lidija PilipenkoLidija Pilipenko preminula je 3. jula ove godine u Beogradu.
Ceo svoj život posvetila je baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.
Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.
Opelo i ispraćaj za kremaciju održani su 8. jula na Novom groblju u Beogradu.

Predstava se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa Kovid 19.