AranđelovacVikend je pravo vreme za napuštanje uobičajenog mesta boravka, odlazak na kratki odmor i predah od svakodnevnih obaveza, a ujedno je i dobra prilika da bolje upoznate zemlju u kojoj živite ili posetite mesta iz kojih ćete poneti lepe uspomene. Preporuka za jednu zanimljivu vikend turu je obilazak srca Šumadije – Orašca i Aranđelovca.

Grad u srcu Šumadije i podnožju Bukulje (696m) osnovao je knez Miloš Obrenović, a današnji naziv dobija 1859. po crkvi svetog Aranđela.

Na putu Beograd-Aranđelovac, 5km pre ulaska u grad, nalazi se znamenito mesto Orašac,gde je 15. februara 1804. podignut Prvi srpski ustanak, a Karađorđe proglašen za vođu istog. U blizini je i pećina Risovača, koja je tokom srednjeg paleolita bila stanište pračoveka. Izgled pračoveka  posetiocima dočarava rekonstruisani model jedne takve risovačke porodice

Ovde su pronađeni ostaci 20 vrsta životinja, među kojima se nalaze pećinski lav, pećinski medved i mamut. Pećina je uređena i otvorena za posete svakog dana osim 1. januara u periodu od 09-17h.

Gradski park prostire se na 22 hektara i sadrži bogatu zbirku skulptura u slobodnom prostoru. Najveći broj skulptura nastao je u okviru međunarodnog simpozijuma „Beli Venčac“, koji je UNESKO svrstao u red najžnačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti.

Staze za šetnju, izvori mineralne vode, skulpture i očuvana priroda čine jedinstvenu ambijentalnu celinu i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ukoliko ste ljubitelj rekreacije, Konjički klub organizuje ture rekreativnog jahanja. Na vrhu Bukulje nalazi se i kafe, kao i osmatračnica visine 19m odakle se pruža veličanstven pogled na panoramu grada.

Milica Mitrović