75. Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Obeleženo 75 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Svečano je proslavljen jubilarni, 75. Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kao i svake godine organizatori su nas podsetili na događaje koji su obeležili život i rad Pozorišta od prošlog 3. aprila. Predstavljena je i monografija o Teatru Bojan Stupica, čiji je autor Aleksandar Milosavljević, najaviljen je i prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan publici na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama, a, kao i uvek povodom Dana pozorišta, dodeljene su i Godišnje nagrade i priznanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Godišnje nagrade za režiju dobili su: Jagoš Marković za Čudo u Šarganu, Vito Taufer za Edipa i Egon Savin za Razvojni put Bore šnajdera.

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije u predstavi Čudo u Šarganu, Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu, Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi Razvojni put Bore šnajdera i ulogu Prosjaka u predstavi Čudo u Šarganu, Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi, Nataša Ninković za ulogu Jokaste u predstavi Edip, Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi Edip, Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi Tit Andronik, Sloboda Mićalović za ulogu Ona u predstavi Vatre, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene u predstavi Vatre i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi Vatre.

Godišnja kolektivna nagrada za glumačko zajedništvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije dodeljena je glumačkom ansamblu predstave Razvojni put Bore šnajdera: Nenadu Jezdiću, Irfanu Mensuru, Branislavu Lečiću, Radovanu Vujoviću, Nebojši Milovanoviću, Ognjenu Nikoli Raduloviću, Branki Šelić, Tamari Dragičević, Milici Gojković, Đorđu Pantoviću i Lazaru Đukiću.

Nagrada za lepotu govora Dr Branivoj Đorđević pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi Edip.

Lana Cvijanović je laureatkinja Godišnje nagrade JDP-a za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Razvojni put Bore šnajdera, a Ireni Popović pripala je Godišnja nagrada JDP-a za muziku u predstavi Tit Andronik.

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja naše kuće dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljković, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu Branka i Mlađa Veselinović za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi.

Nagrada Nebojša Glogovac za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi Edip i Saturnina u predstavi Tit Andronik. Pozorište je, zajedno sa Gradom Beogradom, ustanovilo ovu nagradu 2021. godine.

Zahvalnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta za dugogodišnju saradnju i podršku dodeljena je Raiffeisen banci. Zahvalnica je dodeljena i kompaniji Movem Fashion (Boss).

Foto: Jakov Simović