Moja Srbija

Gnevni filmovi: Maj 2021

O pobedničkim filmovima 67/68. Martovskog festivala na tribini Gnevni filmovi

Petak, 7. maj, u 20 časova, Dom omladine Beograda

Tribina: „Martovski plodovi”

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Tema dvanaeste tribine u okviru ciklusa „Gnevni filmovi” biće nagrađeni filmovi 67. i 68. Martovskog festivala.

Učestvuju neki od autora filmova sa ovogodišnjeg Martovskog festivala: Milutun Petrović (Zaklinjem se), Filip Čolović (Potreba za mržnjom), Ivan Milosavljević (Plava granica) i Vojin Vasović (Veliki robot).

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Martovski festival je najdugovečniji, jedan od najznačajnijih domaćih i evropskih festivala ovog tipa, mesto podrške domaćim autorima, tačka susreta filmskih profesionalaca i pasioniranih gledalaca, prostor za brojne projekcije, radionice i predavanja, mesto razgovora, dogovaranja i razvoja novih ideja, upoznavanja novih tehnologija, ukrštanja mišljenja i razmene kreativnih energija. Ovogodišnje, duplo izdanje Martovskog festivala je trajalo od 19. do 25. aprila. Publici je predstavljen bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Prikazana je kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić na tribini „Martovski plodovi” razgovaraju sa autorima koji su svojim filmovima obeležili 67. i 68. izdanje Martovskog festivala.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Drugi ciklus „Gnevnih filmova” će tokom 2021. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i osvrt na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film” i „Najbolji srpski filmovi XX veka”. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optimist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije”, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.