Nikolaj Luganski & Pavel Gomzijakov – Iz Rusije s ljubavlju

Nikolaj Luganski

NIKOLAJ LUGANSKI & PAVEL GOMZIJAKOV – Iz Rusije s ljubavlju

Zvezda pijanizma Nikolaj Luganski i priznati solista i kamerni muzičar, violončelista Pavel Gomzijakov izvešće, s ljubavlju, odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija.
Koncert će biti održan 10. marta u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sa početkom u 19 časova, a uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Ograničeni broj ulaznica biće u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.800, dinara.

Nikolaj Luganski, klavir

Miljenik beogradske publike Nikolaj Luganski je pijanista koji kombinuje eleganciju i gracioznost sa moćnom virtuoznošću – istinska inkarnacija ruske tradicije na internacionalnoj klasičarskoj sceni. Priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara, Luganski je poznat po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija. Dobitnik je brojnih nagrada za ostvarene snimke i umetničke zasluge.

Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Juri Temirkanov, Kent Nagano, Mihail Pljetnjov, Đanandrea Noseda i Vladimir Jurovski. Među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21. u nastup sa državnim orkestrom hamburške filharmonije (Philharmonisches Staatsorchester Hamburg), Simfonijskim orkestrom BBC u Londonu, Holandskom filharmonijom i Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, Cleveland orkestrom i NHK u Tokiju. Luganski često nastupa i obilazi Evropu sa Simfonijskim orkestrom Malmea (Malmo Simfoniorkester) i Simfonijskim orkestrom Montreala (Orchester Simphonikue de Montreal).

U junu 2019. Nikolaj Luganski primio je Državnu nagradu Ruske Federacije za književnost i umetnost, za doprinos razvoju i unapređenju ruske i međunarodne klasične muzičke kulture tokom poslednjih 20 godina. Luganski je odlikovan priznanjem Narodni umetnika Rusije u aprilu 2013. godine, što je najviša čast za izuzetna dostignuća u umetnosti.
Pored toga što redovno i često nastupa širom sveta, Luganski je profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski od 1998. godine. Luganski je umetnički direktor Festivala Rahmanjinov u ruskom gradu Tambovu. Kao poštovalac njegove muzike, pijanista redovno nastupa na imanju Rahmanjinova i u muzeju Ivankovki.
Londonski „Gramophone” verovatno najznačajniji magazin o klasičnoj muzici opisao ga je kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona”, Nikolaj Luganski je pijanista izvanredne dubine i svestranosti. Među saradnicima u oblasti kamerne muzike su Vadim Repin, Aleksandar Kniazev, Mischa Maiski, Leonidas Kavakos i Pavel Gomzijakov sa kojim će nastupiti u Beogradu.

Pavel Gomzijakov

Pavel Gomzijakov, violončelo

Kao solista i kamerni muzičar Pavel Gomzijakov nastupao je širom sveta, sarađujući sa nebrojenim muzičarima među kojima su Zahar Bron, Ogistan Dume, Lui Lorti, Hesus Lopez Kobos, Antoni Ros Marba, Kristofer Varen Grin i Trevor Pinok. U julu 2007. godine nastupio je zajedno sa pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija). Ovim koncertom započeta je dugotrajna saradnja dvoje muzičara. Zajedno su nastupali širom Evrope, Dalekog istoka i Južne Amerike, nastupajući u teatru Champs Elisees (Pariz), dvorani Victoria (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Filharmoniji u Kelnu i Konzerthaus-u u Beču. Snimak Šopenove sonate za violončelo i klavir koji su napravili Pavel Gomzijakov i Marija Žoao Pires, a koji je u maju 2009. objavljen na etiketi Dojč Gramofon (Deutsche Grammophon), nominovan je za prestižnu nagradu Gremi. Tokom poslednje dve sezone, Pavel Gomzijakov je nastupao sa Novom Filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea. U aprilu 2010. godine Gomzijakov je debitovao u Americi nastupivši sa čikaškim simfonijskim orkestrom (Chicago Symphony Orchestra) kojim je dirigovao Trevor Pinok.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *