New Ideas Chamber Orchestra u Srpskom narodnom pozorištu

NOMUSNew Ideas Chamber Orchestra u Srpskom narodnom pozorištu

Kamerni orkestar NOVE IDEJE & kompozitor Gedimnas Gelgotas iz Litvanije nastupaju 23. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u okviru festivala Nomus 2020.

Ovaj mladi, sedmočlani sastav poseban je po zanimljivim i originalnim obradama kompozicija autora iz različitih muzičkih epoha u kojima često kombinuje klasične i pop idiome, kao i po korišćenju netradicionalnih tehnika sviranja na gudačkim instrumentima i neobičnoj postavci muzičara na sceni.

Koncert počinje u 20.00 časova, a na programu su dela Baha, Maksa Rihtera i Gediminasa Gelgotasa.

***
Kamerni orkestar Nove ideje (New Ideas Chamber Orchestra) je osnovan 2006. po ideji jednog od najpoznatijih mladih baltičkih kompozitora Gediminasa Gelgotasa (koji i sam kao pijanista čini njegov deo). Pretežno izvodi kompozicije svog osnivača, kao i dela Rajha, Rajlija, Glasa, Tavenera, Perta, Lauridsena i Hamala. U svoj repertoar često uvodi i neke od sopstvenih „zapanjujućih” transkripcija kompozicija klasičnih autora, poput Baha i Vivaldija. Upravo s jednim takvim zanimljivim miksom dela, predstaviće se prvi put našoj publici, na festivalu Nomus.
Ansambl je za 14 godina postojanja osvojio srca brojne publike i ugled muzičke kritike širom sveta. Svoju prethodnu sezonu je obeležio fantastičnom turnejom preko tri kontinenta, čiji su vrhunci bili nastupi u Los Anđelesu, Parizu, Moskvi i Pekingu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *