„Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u muzeju u Ljubljani

nematerijalno kulturno nasleđe

„Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u Slovenskom etnografskom muzeju u LJubljani

U utorak 15. maja u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani otvorena je izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, na kojoj su predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisani u Nacionalni registar i Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Izložbu, koja je deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, otvorile su generalna direktorka direktorata za kulturno naseleđe Ministarstva kulture Slovenije i Nj.E. Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Republici Sloveniji.

Na izložbi autora Danijele Filipović, kustosa Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, prikazana su tradicionalna znanja i veštine, običajne prakse i verovanja ukorenjena u prošlosti, koje su zajednice u Srbiji, kao deo živog nasleđa i obeležje identiteta, sačuvale do današnjih dana. Predstavljeni su i segmenti nasleđa iz Srbije koji su upisom na Uneskovu Reprezentativu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva postigli međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost – porodična slava i tradicionalna naroda igra kolo. U Nacionalni registar, koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, do sada je upisano 37 elemenata koji pokazuju bogatstvo i raznolikost kulturnog nasleđa prisutnog na teritoriji Srbije, podsećajući istovremeno da različite zajednice, živeći na istom kulturnom području dele i razmenjuju tradicionalne forme ponašanja i čuvaju ih za generacije koje dolaze.

Izložba, koje je deo saradnje Etnografkog muzeja u Beogradu i Slovenskog etnografskog muzeja, posetioci Slovenskog etnografskog muzeja će moći da vide do 4. juna 2018. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *