Narodno pozorište Sombor

Narodno pozorište Sombor ugostilo preko 3500 posetilaca tokom 30. Pozorišnog maratona

Jubilarni 30. Pozorišni maraton, jedinstven u državi i regionu po svom revijalnom karakteru i svojoj misiji da se ovakvom manifestacijom proslavlja kraj pozorišne sezone, održan je u Narodnom pozorištu Sombor, od 7. do 11. juna 2022. godine.

Maraton je otvorio glumac Branislav Trifunović, koji je neke od svojih prvih glumačkih koraka napravio na sceni somborskog Teatra, nakon čega je usledilo 5 zanimljivih maratonskih dana.

Za 5 dana trajanja Festivala, na 2 scene, odigrano je 15 predstava, od čega su 3 predstave za decu. Narodno pozorište Sombor ugostilo je Narodno pozorište u Beogradu, Narodno pozorište Priština, Kruševačko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Dečje pozorište Subotica, Novosadsko pozorište, Exit teatar, Malo pozorište „Duško Radović” i druge goste iz zemlje i regiona.

U okviru pratećeg programa predstavljene su 3 knjige (monografija „Sazvežđe Milivoja Živanovića” koju je priredio Milivoje Mlađenović, BLANK Feđe Štukana i „Stovarište” Sergeja Trifunovića), organizovan je i mini-koncert za decu u izvedbi hora „Šareni vokali”, dok su u Foajeu Narodnog pozorišta Sombor bili postavljeni plakati pozorišnih maratona koji su održani u prethodnih 30 godina.

Maraton je završen predstavom IBI THE GREAT, autorskim projektom Andraša Urbana, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi”, nakon čega je tradicionalno usledio „cvetni udar”.

Proglašeni su glumac i glumica sezone – Nemanja Bakić i Biljana Keskenović, a nagrada „Iza kulisa” pripala je sufleru Ninoslavu Vraniću.

Narodno pozorište Sombor ugostilo je preko 3500 posetilaca za 5 dana jubilarnog 30. Pozorišnog maratona.

Finansijsku podršku jubilarnom 30. Pozorišnom maratonu dali su Grad Sombor, Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Foto: Nađa Repman